Elöregedő társadalomnak idős munkavállalói lesznek

Tíz év múlva megháromszorozódik a 65 év feletti alkalmazottak száma
Az Országos Statisztikai Intézet most közzétett adatai igazolni látszanak az Európai Unió munkaerőpiaci helyzettel és annak jövőképével foglalkozó ügynökségének elemzését, amely szerint 2035-ben Romániában megháromszorozódik a 65 év feletti munkavállalók száma. Ennek egyik fő oka a lakosság folyamatos elöregedése: az idősek aránya ugyanis a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékos küszöbértéket. Ezelőtt 30 évvel ez az arány még csak körülbelül 13 százalék volt. A statisztikai intézet adataiból kiderül, a 15-24 év közötti fiatalok még nem találják a helyüket a munkaerőpiacon, hiszen nagyon magas az említett korosztály esetében a munkanélküliségi ráta, átlagban meghaladja a 20 százalékot, de az ország bizonyos régiójában a 30 százalékot is. Ezzel arányosan, egyre többen vállalnak munkát 50 és 60 év felett – ennek ellenére mégis jobban fenyegeti a munkanélkülivé válás az időseket, mint a fiatalokat.

A munkaerőpiaci változásokkal foglalkozó uniós hivatal, a Cedefop tanulmányában többek között arra mutatott rá, hogy Romániában az idősek aránya a népességen belül meghaladja majd hamarosan a 30 százalékot, ami az ország erőteljes elöregedését igazolja. A Hotnews hírportál összefoglalójában idézett munkaügyi szakember arra emlékeztet, hogy harminc évvel ezelőtt az idős lakosság aránya alig 13 százalék volt – azt viszont jó mutatónak véli a gazdasági szakember, hogy előrejelzések szerint évente legalább egy százalékkal növekedni fog a foglalkoztatott lakosság aránya, ez pedig meghaladja az uniós átlagot. Romániában továbbá, a lakosság foglalkoztatása az elkövetkező tíz évben, tehát az előrejelzési időszakban, évi 0,6-0,7 százalékos növekedést jegyez, ami jóval gyorsabb, mint az EU-27 egészére prognosztizált évi 0,2-0,3 százalékos növekedés. A romániai munkaerőt illetően szintén változásra számíthatunk a következő 10 évben, amit a népesség elöregedése és a legtöbb korcsoportban emelkedő részvételi arány fog jellemezni. 2020-2035 között a népesség aránya 9 százalékkal csökkenni fog, az unió szerint ez főleg a fiatal korcsoportot érinti, miközben nő a 65 év felettiek aránya. A Cedefop adatai szerint az elmúlt 15 évben csökkent a munkaképes lakosság száma, ellenben a következő tíz évben 6 százalékos növekedésre lehet számítani. 

Az uniós hivatal jelentésében rámutat, hogy a végzettség és a szakmában való elhelyezkedés tekintetében nem várható összhang, a munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat továbbra sem találkozik az elvárt módon és mértékben Romániában. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!