Politizálunk (Négyen a nagyágyon)

Mióta – választási év lévén – megkezdődött a kampányidőszak, több érdekes helyzetbe is kerültünk mi, felnőttek, hiszen a kismanóink csak kíváncsiságukat csillapítandó kérdeznek/kérdeztek, nem akartak ők kínos helyzetekbe hozni, néha azonban mégis sikerült nekik. Egyik ilyen alkalom volt, amikor székelyföldi kirándulásunk alkalmával éppen a választási plakátokat tömbösítő hirdetőtábla mellé ültünk le fagyizni. Miközben nyalogattuk a fagylaltot, nézegettük a képeket, közkívánatra el kellett sorolni a jelöltek nevét, majd megmagyarázni: miért más a plakátok színe, miért van más-más szimbólum rajtuk, illetve miért van az, hogy némelyik plakáton több ember, míg másokon csak egy-egy személy szerepel.

A maszatos arcú, kíváncsi szemek aztán újabb információforrást fedeztek fel. Ezúttal a hirdetőtáblán. Ott szerepelt ugyanis, hogy melyik felirat alatt kell lenniük a polgármesterjelölteknek, a megyei tanácselnököknek, a helyi- és megyei tanácsosi lista szereplőinek, valamint hova kerülnek az európai parlamenti lista jelöltjei. 

– De Anyaaaa, nem azt mondtad, hogy polgármester csak egy van a városban? 
– De igen, így van. 
– S akkor a polgármester­felirat alatt miért szerepel csoportos kép? – kérdezte a már betűzgetni próbáló nagylegény. 
S ahogy jobban szemügyre vettem a dolgokat, bizony kiderült, hogy rossz helyre került a tanácsosi lista. S nem csak az…
Magyaráztam neki a tévedést, mire ő: 
– De Anyaaaa, nem azt mondtad, hogy ezek az emberek kell vezessék a várost? De még olvasni se tudnak, akkor hogy lesz ez? 
– … ? 
Újabb magyarázkodásba kezdtem, hogy nem is ők tették oda azokat a plakátokat, hanem az önkénteseik. Mire Matyi: 
–Az önkéntesek azok a polgármester szolgái? S ha ekkorát tévedtek, megbünteti őket? 
– … ? 
*

Egy másik alkalommal a telefonom csengett, s a gyermekek futva hozták, hogy Anyaaaa, keresnek, egy hosszú szám hív. Felvettem (remélve, hogy a futár hozza a várva várt csomagot), beleszóltam, s azzal a felvételről szóló hang rákezdett a dumára. Kíváncsi voltam, hogy a beszéd végén lesz-e alkalmam kérdezni, vagy bármit mondani, ezért végighallgattam. A gyermekek értetlenkedve álltak mellettem, hogy mi történik, a telefon a fülemnél, hallszik, hogy valaki beszél, én mégse jutok szóhoz. Pedig ez azért ritkaságszámba megy!

Amikor aztán véget ért a monológ, s megszakadt a hívás, kezdhettem magyarázkodni. 
– Ki volt az, Anyaaaa? 
– Egy politikus. 
– Az mi? S miért hív téged? 
Megpróbáltam összefoglalni a politikusok munkáját, feladatköreit, mire Panna: 
– Ezek csak beszélni tudnak, meghallgatni nem? 
– … ? 
Pedig tényleg mellőztem a szarkazmust a politikusi létről szóló magyarázatomból, hadd’ legyenek kevésbé előítéletesen gondolkodó gyermekeim. 
*

A kampányidőszak vége fele közeledve aztán újabb választási kalandban volt részünk. Történt ugyanis, hogy egyik délután, amikor éppen szakadt az eső, megszólalt a csengő. Eleinte még azt gondoltam, hogy a nagy szél vagy a csorgó eső zavarhatta meg a rendszert, mert ilyen időben biztosan senki sincs az utcán. A kismanóim kikucsáltak, s pár másodperc után szaladtak vissza:

– Anyaaaa, téged keresnek! 
– Engem? Kicsoda? 
– Három pasas! 
– Kicsodaaaa? 
Erre már Apa is kíváncsian bújt elő az irodából. Kikukkantottam hát, s a zuhogó esőben tényleg három srác álldogált, s az esernyőjük alól kérdezték, hogy számíthatnak-e a szavazáson való részvételemre, és átadhatnak-e egy szórólapot? (Ebben az időben?) Megsajnálva őket, kiszaladtam az esőbe, s mint amikor a filmekben a piszkos üzleteket bonyolítják, a másodperc töredéke alatt átvettem tőlük a papírt, és megígértem, hogy megyek szavazni.

– Anyaaaa, mit akartak? 
– Kérdezték, hogy megyünk-e szavazni.
– S mit mondtál? 
– Hogy igen. 
– Miért? 
– Mert fontos. 
– Miért fontos? 
– Hogy jó vezetőket tudjunk választani. 
– Politikusokat? 
– Igen. 
– S azok jó emberek? 
– … ? 
– Anyaaaa, azok jó emberek? 
– Vannak köztük jók is, igen. 
– De ők nemcsak beszélnek, s ígérnek? 
– … ? 
– Anyaaaa, ez a három pasas miért téged keresett, s nem Apát? 
– … ? 
Kíváncsian várom, hogy négy év múlva – a kamaszkor küszöbén – (még) milyen fogas kérdéseket fognak feltenni, amelyek előtt majd újra szavak nélkül maradhatok. Olé!