Nagyot nyert az RMDSZ Beszterce-Naszód megyében

Décsei Attila alprefektus a megyei tanácsosi mandátumot nyert Zoltán-Sipos Tímea és Szilágyi Zsolt társaságában
Sikertörténetnek értékeli Zol¬tán-Sipos Tímea ügyvezető elnök az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének teljesítményét a vasárnapi önkormányzati, illetve EP-választásokon. Míg négy évvel ezelőtt az RMDSZ a helyi román pártokkal közös listán egyetlen megyei tanácsosi mandátumot szerzett, most, önállóan indulva két képviselőt sikerül bejuttatnia a megyei önkormányzatba. A jól sikerült mozgósítás következtében a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-lista 8859 voksot kapott, ami a szavazatok 6,5 százalékának számít. Mindez hatalmas fegyvertény, hiszen a megye magyarságának számaránya alig 3,79 százalék.

A magyar többségű Árpástó községben megmaradt az RMDSZ-es polgármesteri tisztség, amelyet továbbra is Martonos Tamás tölt be. Eddig 7 helyi tanácsosa volt az RMDSZ-nek, de a népességcsökkenés miatt a testület 13-ról 11 tagúra zsugorodott, ennek tudható be a veszteség.

Mind Apanagyfaluban, mind Mezőkecseden az RMDSZ polgármesterjelöltje alulmaradt a versenyben, de mindkét községben egyről kettőre emelkedett a tanácsosok száma. Szentmáté községben sem győzött a polgármesterjelölt, itt négyről háromra csökkent a tanácsosok száma. 

Besztercén is megmaradt a tanácsosi mandátum, a városban 2898 magyar él (3,67 százalék), közülük 1897 voksolt az RMDSZ tanácsosi listájára, ami az össz-szavazatok 5,4 százalékával ér fel – több, mint a magyarok számaránya.

Bethlenben megőrizte az RMDSZ a két tanácsosi mandátumot, Kékesen a hármat, Rettegen és Magyar­nemegyén a kettőt, Felőrön, Sajónagyfaluban, Sajó­udvarhelyen, Lekencén, illetve Galacfalván az egyet-egyet. Somkeréken sikerült visszakerülni a tanácsba egy képviselővel, Óradnán és Mezőörményesen viszont elveszítették a helyi tanácsost. Szomorú pillanata volt a kampánynak Teke község RMDSZ-es listavezetőjének, Mihálci Jánosnak a halála alig másfél héttel a választások előtt, a második helyezett Demeter Béla szerezte meg a mandátumot. Sajó községben is sikerült visszakerülni a tanácsba nyolc év után.

A mozgósítás netovábbjának számít Coşbuc (Hordó) község esete: a színromán településen is indított idén az RMDSZ helyi tanácsosi listát, és meg is nyert egy mandátumot – román származású jelölttel, román szavazatokkal. Hasonló a helyzet Négerfalván is: a községben hét magyar él, az RMDSZ-listára 58-an szavaztak. Ha még került volna további hat voks, ott is összejön a mandátum.