Fehér megyében is jó eredményeket ért el az RMDSZ

Magyar polgármestere lesz Torockónak és Székelykocsárdnak

Még ugyan nincsenek végleges eredmények, az már látszik, hogy több szavazatot kapott a szövetség, mint az előző választásokon, mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati képviselői listára. Jó eséllyel több alpolgármestere és több önkormányzati tanácsosa is lesz Fehér megye különböző településein az RMDSZ-nek.

Megyei szinten az RMDSZ-nek sikerült megtartania a polgármestert Székelykocsárdon, ez számít a legnagyobb győzelemnek, hiszen a településen a magyarság aránya 25 százalék körüli. Csegezi Edit Zsuzsa polgármester harmadik mandátumát nyerte el olyan körülmények között, amikor szinte az összes román párt összefogott ellene.

Mandátumot szerzett másodszorra Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó község polgármestere. A Székelykő alatti településen erősödni látszik az összefogás, ez az első év, amikor nem volt néppárti polgármester-jelölt a választásokon.

Nagyenyeden is magas volt a részvételi arány a június 9-i választásokon, ahol az RMDSZ-nek sikerült megtartania három önkormányzati mandátumát. Távozik viszont a liberális polgármester, helyét a szociáldemokrata párt jelöltje veszi át - ebben a helyzetben Lőrincz Helga tisztségben lévő RMDSZ-es alpolgármester helyzete is kérdésessé vált. 

„A szövetség ismét a mérleg nyelve lehet, de eddig még nem történt egyeztetés, meg kell várni a végleges eredményeket. Mindnyájan tudjuk azt, hogy a kormányzás vagy a politizálás nem szerelmi vallomás, hanem az arról szól, főleg nekünk, kisebbségieknek, hogyan tudjuk minél hatékonyabban képviselni a magyarságot” – fogalmazott Lőrincz Helga.

A politikus hozzátette: 2016-tól, amióta közéleti tisztséget tölt be Nagyenyeden, minden alkalommal nőtt az RMDSZ-re leadott szavazatok száma, miközben a magyar lakosság száma csökkent a városban.

Fehér megyében egyetlen helyen született csak a magyarság szempontjából lesújtó eredmény, Magyarlapádon, ahol a megosztott magyarság helyzetét ismét kihasználva a liberális polgármester hetedik mandátumát nyerte el, a kisebbségben levő RMDSZ-es tanácsosoknak ellehetetlenített helyzetben kell képviselniük a helyi magyarságot.