Közös PSD-PNL megyei tanácselnökjelöltek Szatmár és Maros megyében?

Közös megyei tanácselnökjelölt indítását fontolgatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár és Maros megyében. Ezeket a tisztségeket jelenleg RMDSZ-es politikusok töltik be.

Nicolae Ciucă, a liberális párt elnöke bejelentette: a felmérések szerint komoly esély van arra, hogy a két párt közös jelöltje megnyerje a választásokat mind Szatmár, mind Maros megyében. Elmondta: Szatmár megyében a PNL, Maros megyében pedig a PSD jelöl. 

Szatmár megyében Pataki Csaba, Maros megyében Péter Ferenc a megyei önkormányzat elnöke, mindketten az RMDSZ színeiben nyertek mandátumot. A magyar lakosság egyik megyében sincs többségben, hogy mégis mindkét önkormányzat élén RMDSZ-es a tanácselnök, az a román szavazatok megosztottságának köszönhető – jegyzi meg a közös jelöltről hírt adó Hotnews. (Szatmár megyében 31,38 százalék a magyarok számaránya a legutóbbi népszámlálás szerint, Marosban pedig 38,1 százalék.)

Amint arról korábban tudósítottunk, a két kormánypárt, a szociáldemokraták és a liberálisok választási szövetséget kötöttek a júniusi Európai Parlamenti választásokra, a két párt közös listán indítja EP-képviselőjelöltjeit. Az ugyanabban az időpontban sorra kerülő önkormányzati választásokon azonban külön indulnak - amennyiben a pártok érdekei nem kívánják másképp. Arról (egyelőre) nincs döntés, hogy a két újabb mandátumra pályázó magyar polgármesternek, az RMDSZ-es Kereskényi Gábornak (Szatmárnémeti) és a függetlenként induló Soós Zoltánnak is lesz olyan román kihívója, akit mind a PSD, mind a PNL támogat.

Csoma Botond képviselőház frakcióvezetője lapunknak azon véleményének adott hangot: azokat a pártokat, akiknek a politikai programja a magyarok elleni összefogásra, a magyar jelölt leváltására korlátozódik, nem érdemes komolyan venni.