Oláh Emese az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje

Rangsorolta a küldöttgyűlés a helyi tanácsos-jelölteket

Az RMDSZ kolozsvári önkormányzati képviselő-jelöltjei
Oláh Emese az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje, a szövetség városi tanácsosi jelöltlistáját is ő vezeti – döntött pénteken az RMDSZ kolozsvári szervezetének küldöttgyűlése. Második helyezett Azzola Katalin jogász, aki tavaly februártól tölti be az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöki tisztségét. Őt követi a biztos befutónak számító harmadik helyen Bódizs György, a rehabilitációs kórház orvos-igazgatója, a negyedik pedig Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) leköszönő elnöke. A jelöltlista Kerekes Adelhaidával, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettessel folytatódik, a további sorrend: Fugel Edina és Rácz Béla-Gergely hivatalban levő városi tanácsosok, Veress Enikő, a Kolozsvár Társaság ügyvezető igazgatója, Imre István orvos, Horváth László és Sarukán Emilia nyugdíjasok. Jelenleg az RMDSZ-nek négy képviselője van a 27 tagú kolozsvári tanácsban.

A tanácskozást Azzola Katalin elnök nyitotta meg, aki a kolozsvári szervezet tevékenységét ismertette. Külön köszönetet mondott csapatának az RMDSZ-jelöltlistát támogató aláírások összegyűjtésében kifejtett munkájukért. Kolozsváron 10 515 aláírást sikerült összegyűjteni – derült ki.

„Fantasztikus eredmény, ha továbbra is összefogunk, a júniusi választásokon nem marad el a siker” – mondta. 

Felszólalását az alpolgármester és a városi tanácsosok négyéves beszámolója követte. A tájékoztatókból kiderült: a csapatmunkából valamennyien kivették a részüket. A közös cél az volt, hogy a választási ígéretekhez híven hozzájáruljanak egy élhetőbb, szerethetőbb város létrehozásához, amelyben az itt élő magyar közösség is egyre otthonosabban érezheti magát. Bár bőven van még tennivaló, sok olyan gesztusértékű intézkedésre került sor, amely ezt az otthonosságérzetet szolgálja.

Rácz Béla Gergely szavaival élve: a „csatár” kétségtelenül Oláh Emese volt, „amikor hozzákerült a labda, ő rúgta a gólokat”, az értékes „passzok” azonban a frakció valamennyi tagjától érkeztek. Rácz külön kiemelte a „még nagyobb csapat”, a kolozsvári magyar közösség részéről érkező segítséget is. 

Oláh Emese elmondta: „sok keserűséget is lenyelve” sikerült több olyan újítást bevezetni, ami mára mondhatni már a kolozsvári mindennapok részévé vált. Példaként említette, hogy a február 23-án, Mátyás király születésnapján a városháza zenélő órája a La primavera dallamát játssza Kolozsvár híres szülöttje tiszteletére. A főtéri karácsonyi vásárt szervezőket tavalytól a szerződés kötelezi a többnyelvű feliratokra. Komoly eredménynek számít, hogy idén Március 15-én magyar nemzeti színeket idéző díszítőelemeket helyeztek ki a Deák Ferenc (Eroilor) utcába, erre mindeddig nem volt precedens. Említette a magyarul boldog húsvétot kívánó autóbuszokat, a műemlékekre felhelyezett ötnyelvű tájékoztatókat, az eredeti helyére visszakerülő Mária-oszlopot. Sikernek számít, hogy a Kolozsvári Magyar Napok kezdeti finanszírozása idénre megduplázódott, ahogy a magyar civil szervezetek, egyházak támogatása is. Az önkormányzati képviselők elérték azt is, hogy az egyház által működtetett oktatási intézmények is kapjanak támogatást felújítási munkálatokra – emelt ki az alpolgármester néhányat az eredmények közül.

Fugel Edina a diákművelődési ház díszkivilágítását, a sétatéri 56-os emlékmű kivilágítását tette a listához, megemlítve: a Kálvária templom kivilágítása is folyamatban van.

A negyedik tanácsos, Rácz Levente nem tudott jelen lenni az ülésen.

A beszámolók után a tanácsosjelöltek bemutatkozása következett, majd a szavazás. Amint a voksolást megelőzően elhangzott: a nevek ezúttal nem ábécésorrendben szerepeltek a szavazócédulán, hanem a jelöltek egyezsége alapján létrejött sorrendben. Ezt terjesztette a választmány a küldöttgyűlés elé, a testület minden jelölt esetében külön döntött annak helyezéséről. A szavazatszámlálást követően az előre megállapított sorrend nem változott. Amennyiben az RMDSZ-nek sikerül megőriznie négy mandátumát, a következő időszakban Oláh Emese, Azzola Katalin, Bódizs György és Andacs Zsolt Levente képviseli a kolozsvári magyarokat az önkormányzatban. A további sorrend: Kerekes Adelhaida, Fugel Edina, Rácz Béla Gergely, Veress Enikő, Imre István, Horváth László és Sarukán Emília. 

A hetedik helyezett Rácz Béla Gergely bejelentette: a hétfői tanácsülést követően visszaadja mandátumát. Mivel elfogadta a kinevezést a Babeş–Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának dékáni tisztségébe, a két funkció között összeférhetetlenség lépett fel. Hogy neve ott szerepel a tanácsosi listán, annak jelképes oka van, ezzel is jelezni kívánja, hogy ehhez a közösséghez tartozik, ezt a közösséget támogatja. Hozzátette ugyanakkor: amennyiben az RMDSZ-nek sikerül a négy helyett hét tanácsosi mandátumot szerezni – hiszen erre volt már példa – lemond a dékáni tisztségről és visszaáll tanácsosnak.

 

Borítókép: Rohonyi D. Iván