Nagyon népszerű az AUR a fiatalok körében

Romániában a 35 év alattiak körében a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a legnépszerűbb párt, amelyre a fiatal pártválasztók 23 százaléka adná voksát egy friss felmérés szerint, amelyet a Digi 24 ismertetett.

Amint azt lapunk korábban már jelezte: a Fiatalok szavaznak nevű civil szervezet által rendelt felmérést az IRES közvélemény-kutató végezte március 9-14-e között, telefonos módszerrel, 800 fiatal - 18 és 35 év közötti - választó bevonásával. Az adatok azokra a fiatalokra vonatkozik, akik megnevezték, melyik pártra voksolnának, ha a következő vasárnap rendeznének parlamenti választást Romániában.

A 23 százalékon mért AUR-t a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) követi a népszerűségi listán 20-20 százalékkal. A Szociáldemokrata Párt (PSD) - amely a teljes lakosság körében 30 százalék körüli támogatottságnak örvend - a fiatal választók preferencialistáján a negyedik, 17 százalékkal.

A június 9-i európai parlamenti voksoláson, amelyen a két kormánypárt közös jelöltlistát állít, a PSD-PNL választási szövetség 30 százalékos támogatásra számíthat a 35 év alatti választók körében, míg az AUR, illetve az USR által létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 25-25 százalékra.

Az IRES felmérése szerint a fiatalok 42 százaléka elsősorban a közösségi médiából, 27 százalékuk az online médiából, 18 százalékuk pedig a televízióból tájékozódik a közügyekről. A közösségi platformok közül elsősorban a Facebookról (63 százalék) szerzik a politikai élettel kapcsolatos információkat, míg az Instagramot 32, a YouTube-ot 25, a TikTokot 22, a WhatsAppot 13, az X-et (Twittert) 5 százalékuk jelölte be információforrásként.

varosnapokHirdetés

Borítóképünk illusztráció