Óriásplakát-ügy – feljelentette az AUR a liberálisokat

Feljelentést tett csütörtökön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion a legfőbb ügyészségen Nicolae Ciucă liberális pártelnök, szenátusi elnök ellen közpénzek hűtlen kezelése miatt.

Simion szerint a feljelentésben az áll, hogy az európai választások kampányában, május 10. és június 9. között tilos volt propagandát folytatni és politikai reklámtáblákat elhelyezni a közterületeken, a PNL azonban ezt figyelmen kívül hagyta, és a választási irodák is úgy döntöttek, hogy nincs szó politikai propagandáról, semmi köze a politikai tevékenységhez.

Az AUR-elnök elmondta: elvárja, hogy a legfőbb ügyészség tegye a dolgát, hagyjon fel az ellenzék üldözésével, és a román állampolgároktól elsikkasztott pénzösszegekre összpontosítson. „Kétmillió euróról van szó. A feljelentés Nicolae Ciucă nevére szól. Követeljük a támogatási pénzek elköltésének kivizsgálását” - mondta Simion.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csütörtökön közölte, hogy az alakulat és Nicolae Ciucă pártelnök tevékenységét népszerűsítő kampányaik teljesen átláthatók és törvényesek, óriásplakátokon pedig nemcsak a pártelnök könyvét, hanem különféle eseményeket is népszerűsítettek.

Emlékeztettek, hogy a törvény értelmében a politikai pártok állami támogatásban részesülnek, és mindegyik alakulat maga dönti el, hogy milyen kommunikációs csatornákon népszerűsíti tevékenységeit. A PNL - a többi párthoz hasonlóan - a kültéri reklám nyújtotta lehetőségeket is kihasználja a párt, annak vezetősége és jelöltjei tevékenységének népszerűsítésére.

A kétmillió eurós reklámkampány tárgyát képező Ciuca-könyvet a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke sem hagyta szó nélkül. Amint korábban tudósítottunk, Marcel Ciolacu kormányfő ironikus megjegyzést tett a kiadványra, olyasmit, hogy ennyi pénzét csak jó lehet.

A sértett Ciucă válaszában azt üzente Ciolacunak: olvassa csak el Egy katona a haza szolgálatában című könyvét, sokat tanulhat belőle. „Ígérem, hogy küldök neki egy példányt ajándékba. Remélem, bestseller lesz, ugyanis minden bevétele jótékonysági célokat szolgál majd” - írta Ciucă egy Facebook-bejegyzésben.