Nagy a támogatottsága az AUR-nak a fiatalok körében

A Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) a 35 év alatti fiataloktól kapná a legtöbb szavazatot - derül ki az IRES felméréséből, mindez az ifjúság körében egyre erősödő rendszerellenességgel magyarázható – vélik az elemzők.

A Fiatalok szavaznak polgári kezdeményezés közzétette A romániai fiatalok a 2024-es választási évben című, a kolozsvári IRES szociológiai intézet által végzett felmérés eredményeinek első részét. Ennek az egyik következtetése: az AUR több fiatalt tud megnyerni, mint bármely más párt. Az adatok szerint a 18-35 év közötti fiatalok körében az AUR-t a megkérdezettek több mint 15 százaléka támogatja, ami valamivel magasabb, mint a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) esetében - állítják a Hotnews portál forrásai.  Az USR és a PNL holtversenyben a második helyen áll 14 százalékkal, míg a PSD 12 százalékot kapna ettől a korosztálytól.

"Az egész kontinensen változik a radikális jobboldali szavazó - általában fehér, férfi és mindenekelőtt idős – profilja, a tanulmányok szerint a szélsőjobboldal támogatottsága a fiatalabb szavazók körében nő a leggyorsabban egyre több országban " - jegyzi meg a The Guardian is, amelyet a Hotnews idéz. A brit lap azt is hozzáteszi, hogy azért a szélsőjobboldal nem minden európai fiatal számára az első opció, olyan országokat említve példaként, mint Ausztria, Németország, Svédország és Dánia.

A portálnak a Fiatalok szavaznak polgári kezdeményezés képviselői elmondták: a rendszerellenes pártok támogatása nem újdonság, már 2019-2020-ban is létezett, de akkor az akkor az USR volt a haszonélvezője, ő volt a szószólója azoknak, akiknek elege lett a politikából, a manistream pártokból. Ezeknek a közvélemény-kutatási eredményeknek ébresztőnek kell lenniük a kormánypártok számára – vélekedtek a kezdeményezők, hangsúlyozva: a manistream pártoknak most még van idejük ellensúlyozni a fiatalok szélsőséges pártok iránti étvágyát, cselekedniük kellene, bár személy szerint nem fűznek nagy reményeket ehhez.

A fiataloknak a szélsőséges ideológiák iránti fogékonysága egyrészt azzal is magyarázható, hogy ez a korosztály leggyakrabban a közösségi médiából tájékozódik. Az adatok szerint minél alacsonyabb az iskolai végzettség, annál nagyobb a hajlam arra, hogy a TikTokot tekintsék fő információs platformnak, márpedig Simionék maximálisan kihasználják a közösségi média kínálta nyomulási lehetőségeket – fogalmaznak a szakemberek.

Az a tény, hogy képesek eljutni ezekhez a fiatalokhoz, akik körében nagy a létbizonytalanság, aggódnak jövőjük miatt, hatalmas előny a többi párttal szemben, beleértve a nagy kormánypártokat is, amelyek nehézkesebben kommunikálnak ezzel a korosztállyal. Úgy tűnik, mintha nem is szeretnék őket, nem tartják fontosnak őket, ezért nem próbálják a saját „nyelvükön” megszólítani őket – vélekednek a felmérésről megkérdezett szociológusok. Másrészt, mondják, a fiatalok eleve rebellisek, lázadók, fogékonyabbak a másra, akikben megvan a potenciál arra, hogy győzzön, és nem ismerik fel az AUR jelentette veszélyt.

Az IRES felmérése szerint a fiatalok 58 százaléka biztosan, 25 százaléka pedig nagy valószínűséggel fog szavazni az idei választásokon. A 2020-as parlamenti választásokon a fiataloknak (18-35 évesek) alig több mint 25 százaléka ment el szavazni.

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Romániában a 35 év alattiak körében a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a legnépszerűbb párt, amelyre a fiatal pártválasztók 23 százaléka adná voksát egy friss felmérés szerint, amelyet a Digi 24 ismertetett.
Belpol