Megakadályozná az AUR, hogy a könyvtárak magyar könyveket is beszerezzenek

Megakadályozná a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), hogy a könyvtárak magyar könyveket is beszerezzenek. A szenátus szerdán módosította a könyvtárak működését szabályozó törvényt. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) kezdeményezte: töröljék azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi, hogy ott, ahol magyar emberek élnek, a könyvtárak magyar könyveket is beszerezzenek, és az olvasók rendelkezésére bocsássák azokat.

„A magyar nyelvhez, a magyar könyvhöz minden romániai magyarnak joga van, senkinek nem engedjük meg, hogy a magyar közösséget támadja, hogy ezt a jogot elvegyék tőlünk” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője

Az RMDSZ-nek sikerült meggyőznie a többséget arról, hogy a magyarokat megilleti ez az anyanyelvhasználati jog, mondta el Turos Lóránd, a szenátus kulturális bizottságának taja. „A törvény 2002 óta hatályos és jól működik, nem volt sehol gond a magyar könyvek beszerzésével. Az AUR javaslata egyértelműen légből kapott, és a magyar közösség ellen irányul” – nyilatkozta.