Kelemen: „egészségügyi kordont” kellene vonni az AUR köré (FRISSÍTVE)

Kelemen: „egészségügyi kordont”  kellene vonni az AUR köré (FRISSÍTVE)
A demokratikus romániai pártoknak „egészségügyi kordont” kellene vonniuk a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) köré, és egy hiteles stratégiát kellene követniük az alakulat népszerűségnövekedésének megállítására – jelentette ki pénteken, Nagyváradon Kelemen Hunor.

A Cseke Attila szenátorral tartott közös sajtótájékoztatóján az RMDSZ elnöke elmondta, a pártoknak nem kellene versenyre kelniük az AUR-ral, mert ez csak úgy lenne lehetséges, ha átveszik George Simionék politizálási módszereit is.

„El kell fogadnunk, hogy egészségügyi kordont kellene vonniuk az AUR köré a demokratikus erőknek, akár baloldaliak, akár jobboldaliak” – jelentette ki.

Kelemen megengedhetetlennek tartja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezete elnökének, Ciprian Dobrénak az eljárását, aki koalícióra hívta a megyében az AUR-t annak a látszatnak a kedvéért, hogy a liberálisok „minden erejükkel a magyarok ellen küzdenek”.

„A legnagyobb tévedés azt gondolni, hogy erősebb és megbecsültebb leszel, ha társulsz az AUR-hoz” – fogalmazott a politikus. Szerinte ezt a parlamenti pártok vezetői is tudják, amit az is bizonyít, hogy egyikük sem volt hajlandó támogatni az AUR bizalmatlansági indítványát. „Ennek helyi szinten is érvényesülnie kellene” – tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke végezetül megállapította: a demokratikus erők stratégiája akkor hiteles, ha nem versenyeznek az AUR-ral, nem próbálják meg „jobbról megelőzni” George Simionékat, és nem is lépnek koalícióra velük más pártok ellenében.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzott: most először fordul elő, hogy nyáron nem végezte el a költségvetés-kiigazítást a kormány. 

„Felháborítónak tartjuk, hogy a kormány nyár óta halogatja a költségvetés-kiegészítést, mert ezzel megbénítja a gazdaságot. Szükség van ezekre a forrásokra, hogy az önkormányzatok dolgozni tudjanak,  ne álljanak le a közberuházások, és ne növekedjen a költségvetési hiány” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke, aki az önkormányzatok kérését is tolmácsolta. 

„Ha nyáron elvégezték volna a költségvetés-kiigazítást, akkor mehettek volna előre a közösségek projektjei. A halogatás miatt ma kifizetetlen számlák és felfüggesztett munkálatok vannak a közberuházásoknál. Az alulfinanszírozás miatt komoly problémák akadnak” – nyilatkozta Cseke Attila szenátor, a szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke.

A sajtótájékoztatón Kelemen Hunor a jövő év tétjére rámutatva elmondta: a választások az ország és a romániai magyarság következő évtizedét fogják meghatározni, 2024 igazi tétje az, hogy minden olyan intézményben jelen legyünk, ahol rólunk döntenek.

AUR - Az RMDSZ-t kellene elszigetelni 

Az AUR alelnöke, Dan Tanasă szerint nem a pártja, hanem az RMDSZ az a szervezet, amely köré egészségügyi kordont kellene vonni a romániai politikában.

"Románia sokkal egészségesebb lenne az RMDSZ nélkül! Románia összes lakója megszenvedte az RMDSZ 33 éven keresztül tartó kormányzati részvételét! (....) Ha a román politikában valóban szükség van egészségügyi kordonra, akkor azt az RMDSZ és a megosztó, gyűlöletkeltő és Romániát folyamatosan becsmérlő politikája köré kell vonni" - írta bejegyzésében Tanasă.

A politikus kifejtette: nem tudja, hogyan nézne ki a parlament az RMDSZ nélkül, de biztos abban, hogy egy RMDSZ nélküli törvényhozó testület sokkal jobban védené és képviselné a románok és Románia érdekeit.

"Csak így fejlődhetne Erdély, és csak így kerülhetnének ki az ország központi részén fekvő megyék 33 év után abból a szegénységből, amelyben Kelemen Hunor és a többi RMDSZ-es kiskirály tartotta őket. Ez levegőhöz juttatná az erdélyi magyarokat is, akik 33 évnyi RMDSZ-es kiskirálykodás után megérdemlik, hogy valóban képviselve legyenek (...)!" - írta az AUR alelnöke.

Tanasă támadta Kelemen Hunort is, akit Románia legmérgezőbb politikai szereplőjének nevezett. Szerinte az RMDSZ elnöke megfertőzte az egész társadalmat, és fenntartotta, sőt táplálta az irredentizmust és a szeparatizmust, és elérkezett az ideje, hogy hosszú szünetet tartson.