Gyűlöletkeltésre buzdított az AUR a Szatmár megyei Erdődön

Politikai nyilatkozatban ítélte el az AUR újabb magyarellenes gyűlöletkeltését Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő a parlamentben, miután a Szatmár megyei Erdődön a szélsőséges politikai párt elnöke, George Simion ocsmány stílusban támadta a magyar közösséget, többek között az RMDSZ-t és ezzel együtt minden erdélyi magyart. Simion ellenségnek nevezte az RMDSZ-t, förtelmes, soviniszta szervezetnek minősítette a szövetséget – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

„Az ilyen harcias és gyűlöletkeltő beszédnek a magyarok ellen nincs helye Szatmár megyében, egy multikulturális megyében, ahol románok, magyarok, szlovákok, romák és más nemzeti kisebbségek képviselői békésen élnek együtt és tisztelik egymást. Kiábrándító az a tény, hogy Szatmár megyei szinten az AUR egy hajóban evez a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), miután bejelentették, hogy támogatják a Szatmár Megyei Tanács liberális elnökjelöljét, Adrian-Felician Cozma parlamenti képviselőt, a liberális párt szatmári vezetőjét. Cozma képviselő úr az elmúlt években hasonló gyűlöletkeltő hangnemben nyilatkozott a magyar egyházak, civil szervezetek és a magyar közösség, valamint annak képviselői ellen. Egyértelmű, hogy Szatmár megyében a PNL egyenrangúvá vált az AUR-ral.” – nyilatkozta a Szatmár megyei képviselő.

 „Az AUR a magyar emberek ellensége és azt a légkört, amit a parlamentben megtapasztaltunk, most be fogják vinni az önkormányzatokba, legyen szó Szatmár vagy más megyékről. Meg fogják mérgezni a helyi közéletet azzal a verbális agresszióval, amivel fellépnek. Ennek a gyűlöletkeltésnek nem szabad teret adni. Az a céljuk, hogy a magyar nyelvet, a magyar nyelv használatát, a kisebbségi szimbólumokat korlátozzák és betiltsák. Ez reális veszély, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Akkor tudjuk megvédeni a szatmári magyarokat és a közösségeinket, ha a döntés jogát nem engedjük ki a kezünkből sem helyi, sem országos, sem az Európai Parlament szintjén” – tette hozzá a képviselő.

ORBÁN VIKTOR KÖZBENJÁRÁSA UTÁN MARAD KI AZ AUR AZ EURÓPAI JOBBOLDALI SZÖVETSÉGBŐL

A szélsőségesen magyarellenes AUR biztosan nem lesz az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának tagja, a párt nem vett részt a madridi megbeszélésen sem – jelentette a G4Media.ro. A  Romania Insider pedig arról ír: személyesen Orbán Viktor nyomására maradtak ki a jövőben formálódó jobboldali szövetségből.  A portál szerint George Simion erre reagált május 12-én Szatmárnémetin, amikor fő politikai ellenségként az RMDSZ-t nevezte megundorító, soviniszta teremtménynek” titulálva a szövetséget. Az AUR jelenleg sem tagja az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjának, de mivel a Fidesz odatart, Orbán Viktor pedig minden befolyását bevetette a szélsőséges párttal szemben, így könnyen lehet, hogy  az AUR lesz az egyetlen parlamenti párt Romániában, amely nem része egyetlen európai politikai csoportnak sem. A portál emlékeztet: Orbán már februárban jelezte, hogy pártja ellenzi az AUR ECR-tagságát, a Magyar kormány szerint, aki a Romániában élő magyarok ellensége, az egyben Magyarország ellensége is – írja a mandiner.hu.