Kelti a feszültséget az AUR: az RMDSZ kormányból való kizárását követeli

Kelti a feszültséget az AUR: az RMDSZ  kormányból való kizárását követeli
Az RMDSZ-nek a kormányból való kizárását követelték kedden a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói Marcel Ciolacu képviselőházi elnök parlamenti irodája előtt – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Az alakulat politikusai piros, sárga és zöld színű szalagokkal zárták le a szociáldemokrata párti vesető irodájának a bejáratait, és egy „UDMR, afară!”, azaz „Kifelé, RMDSZ!” feliratú molinót is kifeszítettek.

„Az RMDSZ-nek a kormányból való kizárását követeljük! Ki tartja az RMDSZ-t kormányon? A liberálisoktól úgy tudjuk, hogy nem ők álltak elő az RMDSZ-nek a koalícióba való bevonására vonatkozó javaslattal. Ciolacu úr az RMDSZ szolgája” – fogalmazott George Simion.

Az AUR elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két hete tétlenül tűri az RMDSZ provokációit, bár már nincs szükségük a szövetségre a kormányban, hiszen a két nagy párt kényelmes többséggel rendelkezik. 

„Megvárjuk Ciolacu urat, lássuk, bejön-e ma, ugyanis tudomásunk szerint nem nagyon jár be dolgozni” – tette hozzá.

Hétfőn az AUR elnöke azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnöknek be kell számolnia a parlament előtt a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása kiváltotta „incidens” nyomán hozott intézkedésekről. Mint mondta, a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghívását a parlamentbe eredetileg azért, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedésekről számoljon be.

„Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé” – fogalmazott.

Hozzátette: alakulata arra is kíváncsi, hogy ki látta el az elmúlt napokban a romániai magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök védelmét, illetve érkezett-e erre vonatkozó igénylés az elnöki hivatal részéről. 

Ugyanakkor Simion bejelentette: az AUR egyszerű indítványt készül benyújtani Novák Eduárd sportminiszter ellen. Szerintük Novák „dacos” és „sértő” magatartást tanúsított Románia állampolgáraival szemben, amikor egy televíziós műsorban nem akarta vagy nem tudta elénekelni a román himnusz néhány sorát.