Még látogatható Erdély festészete a két világháború között című kiállítás

Még látogatható Erdély festészete a két világháború között című kiállítás
A 11. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával megnyitott Erdély festészete a két világháború között című kiállítás segít nyomon követni a nagybányai festőiskolának az erdélyi képzőművészeti iskolákra, tanfolyamokra és művésztelepekre gyakorolt befolyását. A nagyjából hatvan alkotást magába foglaló tárlatnak a kolozsvári Bánffy-palota ad otthont szeptember 6-ig.

A kiállítás újszerűsége az erdélyi jellegzetes stílus kiemelésében rejlik, a magyar, román és szász festők alkotói sajátosságainak és közös vonásainak művészi összhangjában.

A művek jelentős részét a Németországban élő ifj. Böhm József gyűjteménye képezi, amelyet a Maros Megyei Múzeum és a Kolozsvári Művészeti Múzeum tulajdonában lévő festmények egészítenek ki. Olyan jelentős festők alkotásai láthatók, mint Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Tasso Marchini, Ipolit Strâmbu, Aurel Ciupe, Popp Aurel, Hans Mattis-Teusch, Hans Eder és Fritz Kimm. A tárlat kurátorai Oniga Erika és Boros Judit.

A múzeumba való belépésnél kötelező az egészségügyi előírások betartása: maszkviselés, az egymás közötti két méter távolság betartása, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet mérésének engedélyezése, valamint az ott kapott védőpapucsok viselése a tárlat látogatásának teljes ideje alatt.  

(Borítókép: Látogatók az Erdély festészete a két világháború között című kiállításon. Fotó: Művészeti Múzeum)