„Legcsendesebb” kampány

Az eddigi romániai választási kampányok közül a jelenlegi volt a legcsendeseb – nyilatkozta újságíróknak Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A politikust annak apropóján kérdezték, hogy egy Călăraşi megyei kis településen, Măriuţa faluban összecsaptak az utcán a szociáldemokrata és a liberális párt hívei, fenyegették, köpködték, szidalmazták egymást.

Ennyi még belefér a partnerségbe, gondolhatta magában Ciolacu. Tény, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött szövetség, amely közös EP-listáról, közös EP-kampányról szólt, zökkenőmentesen zajlott, helyi szinten, a polgármesteri, tanácsosi helyekért folytatott versenyben pedig szabad volt egy kicsit pofozkodni, ha a helyi érdekek úgy kívánták. Persze, nem szószerint, ahogy azt Măriuța lakói kissé félreértelmezték, hanem gyöngéden, barátságosan, hogy senki el ne vérezzen. A kampány kezdetén mindkét párt vezetői felhívták csapataik figyelmét: vegyenek vissza a korteskedéssel járó egymásmocskolás elánjából, mert ha nagyon kiéleződnek a viták helyben, nehéz lesz a közös listára leszavaztatni a két párt táborát. Kérdés, hogy ez a tudathasadásos helyzet – az önkormányzatokban verseny, az EP-helyekért összefogás - mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket mozgósítás szempontjából. Annyi bizonyos, figyelmeztetnek elemzők, hogya június 9-ei voksolás eredményei meghatározóak lesznek a két párt esetében a „hogyan továbbot” illetően. A közös elnökjelölt kérdéseis még mindig függőben, jóllehet mindkét pártvezér valamilyen formában már jelezte: elképzelhetetlen, hogy lemondjanak a saját jelöltről. (De a politikában, mint tudjuk, soha ne hidd, ha azt mondják, hogy soha…)

Ha csendeskének is számít a kampány, de nem békésnek. Az AUR a vége fele bekeményített. Megszervezettpéldául egy látványos kis médiacirkuszt Kolozsváron, erőszakkal akartakbehatolni a Diákművelődési Házba, hogy George Simion személyesen kérjen számon Marcel Ciolacu kormányfőn egyet s mást. A Kincsesben tartózkodó miniszterelnök hasznosabbnak látta kitérni Simionék útjából, és lefújta a betervezett eseményt. Még akkor is, ha a dolognak volt egy kis megfutamodás szaga. Úgy tűnik, a PSD-nek a kampány során sikerül tartania magát ahhoz a stratégiához, hogy ne kiabálja túl az AUR-t sem populizmusban, sem románkodásban. Még akkor sem, ha ez hozza a legbiztosabban a szavazatokat. Kampányuk jelszavával: „Votează românește!” – szabad fordításban: „Szavazz román szívvel!” – próbáltak ugyan hatni a választó hazafias érzelmére, de inkább az „értelemre” összpontosítottak: minimálbéremelés, nyugdíjemelés, a rezsiköltségek szinten tartása. (Hogy ez mennyire felelőtlen ígérethalmaz, és hogy a valóban értelmes szavazó mennyire ad hitelt mindennek, az nyilván a választások után derül majd ki…)

Az AUR a magyarellenes hisztériakeltéssel is kivárt.Elemzők szerint a szélsőségesen nacionalista pártra nem jellemző visszafogottság mögött Simionék azon reménye húzódott meg, hogy a Fidesz nem tesz majd keresztbe felvételüknek az Európai konzervatívok nevű EP-frakcióba. Ez, mint kiderült, hiú ábránd volt, oda az AUR-nak nem lesz bejárása. Mikor ez tudatosult, felhördültek. A székelyföldi magyar polgármesterek vegzálásáról ismert, az Úzvölgyi temetőgyalázás éceszgéberének számító Dan Tanasă brassói korteskedése alkalmával lehazaárulózta az RMDSZ-t, és egyúttal a PSD-t és a PNL-t is, mint cinkostársakat.Az elmúlt napokban a magyar iskolák felszámolására tett AUR-os javaslat még a Funar-korszakban megedződött kolozsváriakat is mellbe vágta. (Egy kis előzetes abból, ami szeptembertől várhat ránk, ha a kolozsvári tanácsban az AUR elfoglalja helyét – mondhatnánk.)

Csendesebb, vagy fogalmazzunk inkább úgy: semmitmondó, a fontos kérdéseket megkerülő kampányt zárunk szombaton. Az orosz-ukrán konfliktusról kialakult belpolitikai konszenzus okán a háború kimaradt a vitatémák közül, ami persze nem azt jelenti, hogy mifelénk biztonságosabb a lét. Az Európai Unió kizárólag annyiban érdekel ma itt bárkit is, hogy mennyi pénz csorog be különböző beruházásokra. Míg az elmúlt EP-választások során a választópolgár büntetlenül kiélhette törlesztési kedvét a négyévenkénti rekcumozásra alaposan rászolgáló politikai elittel szemben, az idén mintha ennek lendülete is alábbhagyott volna. A két nagy párt szövetkezése kifogta a szelet a kampányból. A proteszt-szavazatokat ezúttal jobb esetben – mindenekelőtt a nagyvárosokban - az alternatívának különben gyenge és hitelességéből sokat vesztett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Cioloș-féle REPER, nagyon rossz esetben pedig az AUR és a Diana Șoșoacă-féle szélsőséges SOS kaphatja meg.

Csendes, bár inkább lehangoló kampányvolt ez a mostani. A kocka el van vetve, illetve el lesz vasárnap, az urnáknál. Tartok azonban attól, hogy a „csendes” kampány alatt lapuló, le nem vezetett feszültségek, ki nem beszélt gondok, félelmek, egyszóval az igazi pofozkodás csak ezután következik – itthon, és európai fórumokon egyaránt. Măriuța faluban már megadták a hangot. Afféle lepkeszárnycsapás ebben a mérhetetlen káoszban – mondanák a pillangóeffektus elmélet értői.