Költségvetéspánik

A Szociáldemokrata Pártban az állami költségvetéssel kapcsolatban kitört pánikhangulat érthető. Valahol várható is volt. Miután évek óta csökkennek az adók, nőnek a kiadások, valahol el kell szakadnia a cérnának.

Persze, még sok ismeretlen van a történetben, és nem kell egyből temetni a 2017-es költségvetést, illetve a szociáldemokraták kegyes ígérgetéseit. Az viszont biztosnak látszik, hogy nyomás alatt van a költségvetés, egészen pontosan a kiadások kezdenek olyan mértékű nyomást helyezni a bevételi oldalra, hogy már-már kész csoda lenne megúszni ezt a konjunktúrát adóemelés nélkül. Amilyen kegyes volt a kormány az ígérgetésekkel egyelőre pont annyira szófukar az adóemeléseket illetően. Egyelőre. Kérdés, hogy meddig húzhatják az időt.

A PSD mindig ellenezte az egységes adózási rendszert, és a jövedelemarányos progresszív adózást helyezte előtérbe. Csakhogy a PSD négy évvel ezelőtt, akárcsak a mostani választási kampányban is úgy beszélt progresszív adózásról, hogy az sem hozna több bevételt, hanem ellenkezőleg, kisebb adóterhet jelentene. Dragnea tegnap még magabiztosan ismételgette a választási kampány idején hajtogatott ígéretet, miszerint a 2000 lej alatti jövedelmeket adómentessé teszik, és a 2000 lej fölöttiek esetében 10 százalékos adót vezetnek be a jelenlegi 16 helyett. Dragnea tehát továbbra is adócsökkentésekről vizionál, miközben kiderült, hogy tavaly a bevételek 10-14 milliárd lejjel maradtak el a tervezetthez képest, és ezért részben jogosan máris a szakértői kormányra mutogatott. Dragneának nincs igaza, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kormány végül kevesebbet költött, így nem érte el a tervezett államháztartási hiányt. A majdnem 3 százalékos államháztartási hiányra épített költségvetést is egyébként a Victor Ponta-kormánytól örökölték Cioloşék.

Ugyanakkor a szakértői kabinetnek sem sikerült szakítania azzal az átkos hagyománnyal, hogy jelentős mértékű összeget költ el az év utolsó két hónapjában. A Cioloş-kabinet az utolsó száz méteren szórt el mintegy 13 milliárd lejt, ami az erre az időszakra tervezett bevételek fölötti összeget jelent. Még nem rendelkezünk kimutatással arról, hogy ez a sok pénz mire ment el, de szakértők szerint a sebtében elköltött milliárdok hasznossága igencsak megkérdőjelezhető. Ez olyan általános képlet, amely minden kormányra érvényes, hiszen novemberben és decemberben már nem lehet például autópálya-építésre, vagyis az igazán hasznos dolgokra költeni pénzt, de annál inkább lehet hangulatjavító béremelésekre.

A PSD ígéretei alapján elmondható, hogy meglehetősen jó kedélyű ország leszünk, a nagy kérdés viszont, hogy milyen áron és meddig. A jelek szerint az idén várhatóan még kitart a gazdasági növekedés lendülete, és a kormány halaszthatja az adóemeléseket. Meglehetősen szerencsétlen üzenettel terhelné a százéves egyesülési centenáriumot, ha Romániának hirtelen vissza kellene lépnie a nyolc évvel ezelőtti megszorításokhoz.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Elégedettnek és bizakodónak kellene lenni a jövőre, vagy legalább idénre nézve, ha tekintettel vagyunk és el is hisszük azokat a bejelentéseket, amelyek a különféle bérek növeléséről szólnak, és emellett megnyugtatnak, hogy nem terhelnek újabb adókkal. A kormányt alakító szociáldemokraták pártemberei egyelőre igyekeznek tartani magukat a választási ígéreteikhez, és Adótörvénykönyv módosítással, kormányhatározattal meg sürgősségi kormányrendelettel növelték (többek között) a közigazgatásban dolgozók bérét, a nyugdíjakat, a nyugdíjpont értékét (júliustól ezer lejre), a minimálbér pedig már februártól kétszáz lejjel lesz több.
Máskép(p)
Máskép(p)