Kalotaszegi életek Lonay Arthur portréfotóin

Kalotaszegi életek Lonay Arthur portréfotóin
Lonay Arthur fotós Kék öregkor – A holnap múltja című kiállítása Kalotaszeg falvainak elfeledett kincseit mutatja be, azokat az idős embereket, akik könnyes szemmel beszélnek a hagyományokról, amelyeket csak ők tartanak életben, a mezei és háztartási munkákról, a hagyományos falu szépségéről és nyugalmáról, amely lassan észrevétlenül eltűnni látszik. A portréfotó kiállítás február 20-ig megtekinthető a Szabók bástyájában.

Roger Mena berlini, 15 éve Kolozsváron élő fotográfus 8 éve ismerte meg Arthurt, és ami a leginkább felkeltette a figyelmét, az a felfedezés iránti szenvedélye volt – mesélte a kiállítás apropóján. A tárlat erősségeként emelte ki, hogy visszatér a fekete-fehér technikához. Hozzátette: különleges, ahogyan Arthur a természetes fénnyel játszik, mint ahogyan a fotóalanyai is azok, akik hagyományos mesterségeket űznek.

Dorel Găină fotóművész, egyetemi tanár elmondta: a kiállítás címe, amely Cornel Udrea dramaturgtól és humoristától származik költői és filozófiai is egyben. – Lonay Arthur és kutyája, őrangyala Cleopatra útja folyamatosan a közeli dombokra, ismeretlen tájakra, titkos utakra vezet. Nem riasztja el őket a vadon, és ők sem riasztják el a vadon lakóit. Mindent megörökítene, ahogyan azt egy szenvedélyes fotós teszi – fogalmazott Găină.  – Olyan embereket fotózott saját környezetükben, akik már leéltek negyed évszázadot, és arcukon viselik annak nyomait. Arthur azt a világot örökítette meg, ami eltűnni látszik, amelynek képét gyerekkori emlékeink vagy nagyszüleink, dédnagyszüleink élete idézi leginkább – tette hozzá a fotóművész.  – Az öregkor egy sziget, csendes paradicsom, amelyen a bölcsesség dominál, és amelyen a múltba tekintés a jövőbe vezet, mert a jövő a jelenünkön átszűrt múlt, amely tanulságul szolgál a jövő generációi számára – mondta még Dorel Găină.

Lonay Arhur elmondása szerint akkor érzi magát a legjobban, ha falusi öregekkel találkozik, akik megnyílnak neki, melegséggel fogadják, olykor könnyel a szemükben mesélnek életükről és emlékeikről. Beszélgetéseik során az is felmerül, hogy hagyományos mesterségeiket nem tudják átörökíteni. Ő ilyenkor mosolyogva próbálja őket meggyőzni az ellenkezőjéről, még akkor is, ha tudja, hogy a nyomdokukba lépők majd másképp értelmezik és művelik a hagyományos mesterségek gyakorlását.   

A Szabók bástyájának kiállítótermében megtekinthető fekete-fehér portrék többsége Kalotaszegen, Bánffyhunyad környékén készült, így betekintést nyerhetünk a kalotaszegi népi mesterek műhelyébe, a hétköznapok rutinjába hétköznaponként 9 és 17 óra között.