Iohannis: kisrepülőgéppel érkeztem Dél-Koreába

Klaus Iohannis kedden kijelentette, hogy egy kisrepülőgéppel érkezett háromnapos dél-koreai hivatalos látogatására. Kedden a dél-koreai elnök és kormányfő is fogadta a román államfőt.

Szöuli sajtótájékoztatóján azt kérdezték az államfőtől az újságírók, hogy miért egy luxusgéppel utazott – tudósított az Agerpres hírügynökség. „Nem tudom, mi a luxusgép az önök definíciójában. Én egy kisrepülőgéppel érkeztem” – válaszolta Iohannis. Hangsúlyozta azt is, hogy korábbi utazásaihoz hasonlóan, most is egy „Románia érdekét szolgáló külföldi úton tartózkodik”.

Arra a kérdésre, hogy az elnöki hivatal kezdeményezte-e egy elnöki külön gép beszerzését, Iohannis így válaszolt: „Ilyen kérés már régóta létezik, azonban egyetlen eddigi kormány sem gondolta úgy, hogy elérkezett erre a megfelelő pillanat. Egyébként az összes utazásom időszerű, gondosan megtervezett, Románia érdekében és a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik”. 

Jun Szogjol dél-koreai elnök kedden fogadta hivatalában a Szöulban hivatalos látogatáson tartózkodó Klaus Iohannis államfőt. A bukaresti elnöki hivatal közleménye szerint a találkozón a felek aláírták a Románia és a Koreai Köztársaság stratégiai partnerségének megerősítéséről szóló közös nyilatkozatot, amely meghatározza a két fél együttműködésének fő irányait a következő tíz évre. Ezen kívül több, a kétoldalú együttműködés elmélyítését szolgáló dokumentumot is elfogadnak olyan területeken, mint a védelem, az atomenergia, a külkereskedelmi beruházások, a katasztrófa-elhárítás, kultúra, média, ifjúságot érintő ügyek és a sport. 

A román államfő Han Dokszu miniszterelnökkel is találkozott, akivel a kétoldalú gazdasági együttműködés célkitűzéseiről egyeztetett. Iohannis szerdán ellátogat a Doosan Enerbility termelési komplexumba, ahol a megújuló energia és a kis moduláris reaktorok (SMR) lehetőségeiről fog tárgyalni.

A Koreai Köztársaság az első ország az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amellyel Románia a stratégiai partnerség szintjére emelte kapcsolatát. Az erre vonatkozó dokumentumot 2008-ban írták alá. 

(Fotó: Klaus Iohannis a dél-korai miniszterelnökkel egyeztet. www.presidency.ro)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Késsel nyakon szúrta egy ismeretlen férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt, aki kedden Puszanban tett látogatást – közölte a helyi rendőrség.
Külpol