Többoldalú párbeszéd fenntartását szorgalmazza Iohannis

Klaus Iohannis államfő vezeti Románia küldöttségét az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlésének 79., szeptember 24–25-én New Yorkban zajló ülésszakán. Az ülésszak központi témája Egység a sokféleségben, a béke, a fenntartható fejlődés és az emberi méltóság előmozdításáért mindenütt, mindenki számára – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint az államfő részvétele az ülésszakon „lehetőséget nyújt arra, hogy kiemeljük országunk hozzájárulását a 17 fenntartható fejlődési cél mielőbbi elérésére irányuló globális erőfeszítésekhez egy olyan környezetben, amelyet továbbra is a szabályokon alapuló nemzetközi rendet érő komoly kihívások jellemeznek”.

Iohannis szerdán mond beszédet az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén, amelyen a regionális és globális biztonság alapvető elemeként a többoldalú párbeszéd fenntartása mellett fog érvelni – olvasható a közleményben.

A román államfő kiemeli ugyanakkor Románia erőfeszítéseit és hozzájárulását az időszerű globális problémák megoldásához, az olyan biztonsági válságoktól kezdve, mint az ukrajnai háború vagy a közel-keleti konfliktus, az emberiséget érintő nagy kihívásokig, mint a klímaváltozás, az emberi jogok csorbulása vagy a kiberfenyegetések.

A hivatal közleménye szerint Iohannis kiemeli ugyanakkor az ENSZ reformjának szükségességét, hogy a rendszer képes legyen hatékonyan és átlátható módon megfelelni valamennyi jelenlegi és jövőbeli kihívásnak. 

(Borítókép: Wikimedia Commons)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Legkevesebb 18 ember meghalt egy ENSZ-létesítmény elleni izraeli támadásban a Nuszeirát menekülttáborban, a Gázai övezet középső részén. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy hat munkatársuk is áldozatául esett az izraeli légicsapásnak, amely az általa üzemeltetett iskolát érte Gáza középső részén, tájékoztat honlapján a BBC.
Külpol