Iohannis: a Prut két partján élő románok nyelvi és kulturális közösséget alkotnak

A Prut két partján élő románok nyelvi, kulturális és történelmi közösséget alkotnak - állapította meg a román nyelv napja alkalmából megfogalmazott szombati üzenetében az államfő, aki a nap folyamán hivatalos látogatást tesz Kisinyovban.

Klaus Iohannis emlékeztetett arra, hogy tavalytól a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelve a román. 

„Ez a lépés alapvető fontosságú volt annak a tudományos igazságnak a helyreállításában, hogy a Prut két partján élő románok nyelvi, kulturális és történelmi közösséget alkotnak. A jövőnk közös az Európai Unióban” - fogalmazott üzenetében az államfő.

Iohannis szerint a román nyelv napja alkalmat ad megünnepelni a román nyelv által közvetített értékeket és a román nyelvet beszélők egységét. 

„Bármilyen messze is vagyunk szülőföldünktől, a román nyelv összeköt (...) és meghatároz bennünket, mint népet, illetve alakítja kulturális és nemzeti identitásunkat” - vélekedett.

Az államfő hangsúlyozta az anyanyelvű oktatás fontosságát, és fontosnak nevezte a román nyelvet oktatók és tanulók erőfeszítéseinek támogatását az országban és külföldön. Emlékeztetett arra, hogy a világ 37 országának 59 egyetemén oktatják a román. Emellett a Román Nyelv Intézetének tanfolyamain évente mintegy 11 ezer külföldön élő román gyermek vesz részt abban a nyolc országban, ahol jelentős román közösségek élnek.