Dél-koreai munkalátogatáson Klaus Iohannis

Hétfőn megkezdte háromnaposra tervezett dél-koreai hivatalos látogatását Klaus Iohannis államfő, számolt be az Agerpres hírügynökség. Hétfőn délelőtt az elnök a szöuli nemzeti temetőben a hazájukért életüket adó katonák emlékére koszorúzott, majd ellátogatott a demilitarilzált övezetbe.

Az államfő koreai hivatali kollégája, Yoon Suk-yeol meghívására utazott el az ázsiai országba. Az államelnöki hivatal tájékoztatása szerint a látogatás célja a két ország közötti stratégiai partnerség megerősítése. Mint a közlésben írják, tizenhat év után ez az első román államelnöki szintű látogatás a Koreai Köztársaságban.
 

A román hivatalos küldöttség tagja többek között Angel Tîlvăr védelmi, Luminiţa Odobescu külügyi, Sebastian Burduja energiaügyi miniszter, valamint Raed Arafat államtitkár, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának vezetője.

Yoon Suk-yeol elnök kedden fogadja Iohannist. A látogatás során aláírják a Románia és a Koreai Köztársaság stratégiai partnerségének megerősítéséről szóló közös nyilatkozatot, amely meghatározza a két fél együttműködésének fő irányait a következő tíz évre. Ezen kívül több, a kétoldalú együttműködés elmélyítését szolgáló dokumentumot is elfogadnak olyan területeken, mint a védelem, atomenergia, külkereskedelmi beruházások, katasztrófa-elhárítás, kultúra, média, ifjúságot érintő ügyek és sport.

A tervek szerint a román államfő Han Dokszu miniszterelnökkel is találkozni fog, akivel a kétoldalú gazdasági együttműködés célkitűzéseiről egyeztet majd.

Iohannis szerdán ellátogat a Doosan Enerbility termelési komplexumba, ahol a megújuló energia és a kis moduláris reaktorok (SMR) lehetőségeiről fog tárgyalni.

A Koreai Köztársaság az első ország az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amellyel Románia a stratégiai partnerség szintjére emelte kapcsolatát. Az erre vonatkozó dokumentumot 2008-ban írták alá.

(Fotó: presidency.ro. Az államfő a demilitarizált övezetben)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Késsel nyakon szúrta egy ismeretlen férfi Li Dzse Mjung dél-koreai ellenzéki vezetőt, aki kedden Puszanban tett látogatást – közölte a helyi rendőrség.
Külpol