Fojtogató láncok

Fojtogató láncok
Leégett egy újabb kórház. Sajnos, nem újdonság. Az elmúlt két és fél hónapban ez már az ötödik tűzeset az egészségügyi intézményekben. Igaz, ezek között voltak kisebb balesetek is, de alig november közepén volt a karácsonkői tragédia, amelyben tízen haltak meg. Most „csak” öten égtek benn elevenen abban az intézményben, ahova a szerencsétlen áldozatok gyógyulni mentek.

Mintha nem lett volna elég a nyakunkon a koronavírus-járvány, most az egészségügyi rendszer kezdi beadni a kulcsot. És nem azért, mert a lakosság fegyelmezetlensége miatt elszabadult volna a járvány, hanem, mert az évtizedes gyilkos semmittevés és fejetlenség miatt lepusztított egészségügy nem bírja a járvány jelentette terhelést. Alapvetően tehát nem a betegek megsokasodása a probléma - persze közvetett módon ez is kihívás elé állítja az orvosokat -, hanem a rendszer merevsége, a kórházak lepusztultsága, amelyek már nem tudják elbírni a megnövekedett villamosenergia-szükségletet, s a hirtelen megugrott oxigénkészlet tárolása is problémát jelent.

Láttuk éppen a napokban, hogy más országokban is kigyulladtak kórházak, de nem a civilizált nyugaton, hanem tőlünk távol. Mentséget mindig lehet keresni a történtekre, de minek akarjunk ismét fátumszerű jóslatok mögé bújni, szükségszerűnek magyarázni a szükségtelent. Folyik javában a bűnbakkeresés. A politikusok is hangosak. Persze, ők kellene leginkább hallgassanak, hiszen láttuk a karácsonkői kórház esetében is, hogy mennyire kínos volt, hiszen egy szociáldemokrata önkormányzat kötelékébe tartozó kórházról volt szó, ahol futószalagon cserélték a kórházigazgatókat, majd a járvány idején ideiglenesen visszaközpontosított rendszerben, a liberális kormány is kinevezett még vagy három igazgatót - ha valakinek véletlenül nem lett volna elég a jövés-menés -, így egy év alatt nyolcan is igazgatták a kórházat. A csúcs az volt, amikor a liberális kormány minisztere a temetkezési vállalat igazgatóját nevezte ki a kórház élére, csak ő tudja, milyen szakmai szempontok szerint. Vélhetően semmilyenek szerint, hiszen ennyire szakmaiatlan döntést nehéz megindokolni ésszerűen.

Most is megy a politikai kavarás, felelősnek kiáltják ki hol a minisztert, hol a főpolgármesteri hivatalt, hol Adrian Streinu Cercel főorvost, aki 28 évig vezette a Matei Balș kórházat. A felelősség megoszlik, így valamennyi említett szereplő és intézmény magán viseli a felelősség terhét. Van viszont egy rendszerszintű probléma, amely túlhaladja a személyeket, intézményeket. Nem kétséges, hogy rendszerszintű problémáról van szó, mert egyrészt a most nyilvánosságra került egészségügyi minisztériumi jelentés is megerősítette, hogy mennyire elmaradottak kórházaink, mennyire nem tesznek eleget az alapvető követelményeknek sem, de másrészt a betegek maguk is folyton tapasztalják saját bőrükön, hogy milyen nagyok a bajok. Ne csodálkozzunk tehát, hogy kigyúlnak a kórházaink. Eddig csak a szuperbaktériumok tizedelték a betegeket a kórházakban, amelyeknek a hírneve ma már lassan egyenlő az elfekvőkével. Ha valaki kórházba kényszerül, azzal a tudattal fekszik be, hogy lehet, soha többet nem fog onnan élve kijönni.

A felelősök keresése lényegében olyan figyelemelterelő akció, amely nem az igazság kiderítésére irányul, hanem éppen az a célja, hogy elfedje a valóságot. Ezért kínos az, ahogyan a felek próbálják áthárítani egymásra a felelősséget. Nem beszél senki arról, hogy a 2000-es évek elejéig a román politikai elitnek nem volt prioritás az egészségügy. Letudta mindenki azzal, hogy ez olyan nagy elosztó rendszer, amit lehetetlen megreformálni, így jobb nem foglalkozni vele. A szemlélet csak akkor változott, amikor a politikai elitet rádöbbentették a különböző tragédiák – a Giulesti-i szülészet kigyulladása, a Colectiv, stb. -, hogy így tovább nem mehet. Az alapvető probléma maradt, éspedig a kórházi közbeszerzésekben tapasztalható korrupció, színvonaltalanság. Nem könnyít a helyzetünkön az sem, hogy nálunk nem létezik a fejlesztés kultúrája. Megelégszünk a gyatra minőségű toldozgatásokkal-foldozgatásokkal, mert azt könnyebb egy négyéves ciklusban felhasználni „parasztvakításnak”, minthogy bármit is alaposan elvégezzünk. Az egészségügy már régóta a hírszerzés egyik közkedvelt üzletága, hiszen ebből nagyon sok pénzt lehet kiszervezni paraváncégeken keresztül. Ez a korrupciónak az egyik fő oka. Láttuk a hamisított fertőtlenítő szereket forgalmazó hírhedt Hexi Pharma esetét, de sorra vehetnénk egyes magánkórházakat is. Az sem meglepő, hogy az olyan csúcsintézmények, mint a Matei Balș, kellő tapasztalattal nem rendelkező kis cégekkel kötött szerződést közbeszerzéskor.

A legszomorúbb ebben a történetben az, hogy a Matei Balș járványtani kórház elitintézménynek számít, legalábbis annak hazudta az elit. Etalonok azonban már régóta nincsenek hazánkban. Az általános színvonal olyan mélyre süllyedt, hogy már a csúcsintézményeket is lassan felőrölte a korrupció, amely számos formájában tetten érhető: a közbeszerzésektől a fejlesztéseken keresztül, egészen a szakmai humánerőforrás-állomány és a kórházigazgatók kinevezéséig.

Az egészségügyet megfojtja a korrupció, és már nem elég egy vagy két jóindulatú személy kinevezése kulcspozíciókba, hiszen a rendszer villámgyorsan bedarálja őket. Csak akkor villanhat fel a gyógyulás esélye, ha a Romániát vezető látható és láthatatlan elit végre leoldja a rendszerről a korrupció láncait. Lehetőleg még mielőtt teljesen megfojtanák. Egyáltalán nem biztos, hogy ezt mi még megérjük.