Filmgalopp: két animációs és nyolc élőszereplős rövidfilm versenyez idén

Filmgalopp: két animációs és nyolc élőszereplős rövidfilm versenyez idén
Összeállt a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fiatal erdélyi filmeseket megszólító, Filmgalopp nevet viselő versenyprogramjának idei mezőnye – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a Filmgaloppon évente felváltva versenyeznek dokumentumfilmek és fikciós alkotások, idén pedig a fikciós rövidfilmeké a terep: két vetítésblokknyi, azaz összesen tíz film került versenybe, ezek közül kettő animációs, a többi élőszereplős alkotás.

Íme, a beválogatott alkotások listája (a rendezők neve szerinti ábécérendben): 

Búzási Gyopár-Orsolya: Az utolsó mese

Gábor Balázs: Ülök és nézem

Farkas Ágnes Anna: Játsszuk tovább 

varosnapokHirdetés

Frunza Roland: Vándorol a pénz 

László Barna: Freedom Rider

Mikola Csengele: Finding Zoé

Nagy Márton: Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon

Sós Timothy: Suborbital

Szabó Barbara: Füst

Ungváry Oscar: A fiúk országa.

A közleményben kiemelik: a Filmgalopp fődíja a Nemzeti Filmintézet által felajánlott egymillió forintos pénzjutalom, valamint az ahhoz tartozó trófea. A fődíj sorsáról háromtagú szakmai zsűri dönt, amelynek tagjai Deák Dániel budapesti fesztiválszervező, filmforgalmazó, producer, Kerékgyártó Yvonne filmrendező, forgatókönyvíró és Pernecker Dávid pécsi filmesztéta, filmkritikus.

A szervezők kiemelik: a közönség idén is szavazhat a kedvencére a filmtettfeszt.ro weboldalon keresztül október 5. és október 7. éjfél között. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp 1000 lejes közönségdíját.

A díjkiosztó gálára október 8-án, szombaton kerül sor a kolozsvári Győzelem moziban.