Október elején jön a Filmtettfeszt 22. kiadása

Október elején jön a Filmtettfeszt 22. kiadása
A Filmtett Egyesület október 5. és 16. között szervezi meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadását: két (hosszú)hétvégén, október 5. és 16. között ismét az előző év legjobb magyar játékfilmjeivel, erdélyi és magyarországi dokumentumfilmekkel, díjazott magyar kisjáték- és animációs filmekkel, kultikus klasszikusokkal és népszerű gyerekfilmekkel tér vissza az erdélyi vetítővásznakra a Filmtettfeszt – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a rendezvénysorozat központja a szokásos módon Kolozsvár (október 5. és 9. között), ám a kincses városon kívül ezúttal október közepéig 18 településen, Temesvártól Székelyudvarhelyig és Csíkszeredáig, Nagyváradtól Sepsiszentgyörgyig és Kovásznáig, Nagybányától Brassóig és Szebenig, illetve két vidéki helyszínen, Tordaszentlászlón és Bihardiószegen is lesznek vetítések.

A közleményben kiemelik, nem hiányozhat a programból a Filmgalopp versenyprogram sem: az idén fikciós erdélyi rövidfilmekből összeálló mezőny átesett már az előzsűrizésen, a versenybe került alkotások listáját hamarosan nyilvánosságra hozzák. A verseny díjainak sorsáról ezúttal is szakmai zsűri dönt, illetve a közönség is szavazhat a kedvencére online, október 5. és 7. között. A szombati, október 8-i kolozsvári díjátadón újra „gazdára lel” egy Sárga Csikó, a Filmtett Egyesület kiválósági díja és újabb magyar filmesztéta részesül Fám Erika-díjban – írják a szervezők.

„A Filmtettfeszt maroknyi csapata már hónapokkal ezelőtt elkezdte a fesztivál idei kiadásának szervezését. Jelenleg javában egyeztetünk a filmforgalmazókkal és a filmek alkotóival, célunk, hogy minél több színvonalas magyar produkció jusson el idén is a tágabb értelemben vett erdélyi – nem csak magyar – közönséghez. A világjárvány miatti lezárásoktól nehezített két év után reméljük, hogy a fesztivál visszarázódhat a szokásos kerékvágásába” – idézi a közlemény Zágoni Bálint fesztiváligazgatót.

A szervezők kiemelik: a program részletei a következő hetekben fokozatosan válnak elérhetővé a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle honlapján.