Félúton a népszámlálás: Kolozs megye a középmezőnyben

Horváth Anna: a legmegbízhatóbb népszámlálási biztosok mi vagyunk

Félúton a népszámlálás: Kolozs megye  a középmezőnyben
Még egy hónap áll a romániai lakosok, így a magyar nemzetiségűek számára is, hogy önkitöltő módon – az összeíró pontokat igénybe véve vagy otthon saját maga – végezze el a népszámlálással kapcsolatos teendőket. Sajnos, úgy tűnik, hogy az elmúlt egy hónapban – amióta először nyílt lehetőségünk a népszámlálás online, egyéni elvégzésére – a vártnál kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel. „Ha továbbra is ilyen kevesen végzik el az önkitöltést, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a magyarság alulszámlált lesz, mivel nem biztos, hogy a második szakaszban a népszámláló biztosok eljutnak minden háztartásba. A legnagyobb elmaradás az önkitöltésben Hargita megyében észlelhető. Ha az ottaniak nem vesznek részt a folyamatban, elképzelhető, hogy a romániai magyarság száma nem éri el az egymilliót” – nyilatkozta ma Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az országos népszámlálási munkacsoport vezetője és Barna Gergő szociológus.

 „Nem szabad másból kiindulnunk, mint abból a tényből, hogy a romániai magyar kisebbség számára a népszámlálás minden esetben létkérdés, és nem pusztán a statisztikákról szól. Mindannyian tudjuk, hogy a kisebbségi érdekérvényesítéshez erő kell, s erős közösségként kell megmutatnunk magunkat. Úgy tűnik, nem magától értetődő a magyar közösség számára a népszámláláson való részvétel. Ne hagyjuk az önkitöltést az utolsó percre, mert jelenlegi értesüléseink szerint tíz romániai lakosból kilenc nem tudja segítség nélkül kitölteni a kérdőívet. Ez azt jelenti, hogy egy embernek még legalább kilenc másiknak kell segítenie” – jelentette ki Horváth Anna, aki Barna Gergő szociológussal közösen tartott kedden, Kolozsváron sajtótájékoztatót.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az országos népszámlálási munkacsoport vezetője elmondta: a hat hónappal ezelőtt elkezdett népszámlálási tájékoztató kampány azt a célt szolgálta, hogy a Romániában élő magyar közösség önkitöltős népszámlálásban való részvétele az országos átlag felett legyen. Az országos átlag várhatóan 35-40% között lesz az online önkitöltős részvétel során.

Minden megyében vannak nagyon jól és nagyon gyengén teljesítő községek, városok„A mi számításaink szerint ahhoz, hogy a romániai magyarok felét megszámláljuk a magyar polgármesterek által vezetett községekben legalább 50%-os részvételt kell elérni, a városokban pedig ennek az aránynak 35-40%-nak kell lennie. Akkor nyugodtan azt mondhatnánk, közösségünk fele megszámláltatott, és csak a második fele kerül a második szakaszban rögzítésre” – hangsúlyozta Horváth Anna. 

Az első hónap tapasztalatai azt mutatják: minden megyében vannak nagyon jól és nagyon gyengén teljesítő községek, illetve városok. Városon többen töltötték ki otthon a kérdőívet, vidéki településeken pedig többen keresték fel az összeíró pontokat. A népszámlálási biztosok száma most egy-negyede lesz a 2011-esnek. Ez azt jelenti, hogy a népszámlálási biztosok naponta 8-10 háztartást kell regisztráljanak, ami óriási mennyiség, ezt szinte alig lehet megvalósítani. „Ezért az mondom: a legmegbízhatóbb népszámlálási biztosok mi vagyunk” – nyilatkozta Horváth Anna.

Horváth Anna: a legmegbízhatóbb népszámlálási biztosok mi vagyunk (Rohonyi D. Iván felvételei)Megtudtuk: a keddi országos adatok szerint már 3,95 millió kérdőívet töltöttek ki, ám az érvényesített kérdőívek száma csak 3,68 millió. Az érvénytelen kérdőívek aránya 19,35%, ami magasabb az előre vetített adatoknál. Míg a tömbmagyarságban könnyebb megbecsülni azoknak a magyaroknak az arányát, akik kitöltötték a népszámlálási kérdőívet, szórványban ezt nehezebb megtenni. 

„A részvételi adatokból próbáljuk felmérni a magyar nemzetiségűekét. Az elmúlt 35 nap alatt a becsült részvétel országos szinten 20,8% volt. Ez naponta átlag 113 000 kérdőívet jelent. A becsült magyar részvétel valamivel jobb, mint az országos átlag, ám az általunk vártnál sokkal kisebb az előnyünk a többséghez képest. A magyarok aránya 6,7-6,8% lehet, miközben a 2011-ben becsült teljes magyar populáció 6,5%.  Jó lenne május 15-ig elérni a 7%-ot. Mivel az önkitöltés nagyobb része, azaz 62-64%-a az összeírópontokon történik, az önkitöltés hatékonysága nem a lakosság digitális kompetenciáján, hanem az önkormányzatok adminisztratív  képességén múlhat” – figyelmeztetett Barna Gergő szociológus.

Kolozs megyében a lakosság 21,9%-a töltötte ki eddig a népszámlálási kérdőívet, ezzel országos szinten a 18. helyen áll.

Barna Gergő kitért az RMDSZ által létrehozott és üzemeltetett nepszamlalas.ro honlap és a telefonos tudakozó igénybe vételére is.  Telefonon eddig 2000-en kértek segítséget, a honlap 110 000 látogatót regisztrált.

Barna Gergő: biztos vagyok abban, hogy a nagyvárosok lakosait nem tudják összeírni a számlálóbiztosok

„Élni kell az egyéni és a közösségi lehetőséggel, hogy megszámoljuk magunkat az online szakaszban. Biztos vagyok abban, hogy a nagyvárosok lakosait nem tudják összeírni a számlálóbiztosok” – magyarázta Barna Gergő.

A Szabadság kérdésre a szakember elmondta: 2011-ben a romániai magyarok 4-5%-át nem számolták össze, és most attól tarthatunk, hogy ez az arány még nagyobb lesz. A romániai magyarság számarányát 1,15 millióra becsülik. Tehát 2011-hez képet 5-6%-os fogyás történt, ám erre a többségieknél is számítani lehet. Hargita megyében nagyon alacsony az önkitöltős népszámlálásban részt vevő személy, és ha a számláló biztosok nem tudnak majd minden háztartást felkeresni, fennáll a veszélye annak, hogy a romániai magyarság nem éri el az egymilliót. Székelyföld lemaradása annak tudható be, hogy ott a magyarok biztonságban érzik magukat, hiszen az összeírás második szakaszát magyarok által vezetett önkormányzatok bonyolítják le, akiktől elvárják, hogy minden háztartást felkeressenek.

Ami az összeírópontokat illeti, eddig két visszajelzés volt (egy Besztercén és egy Kolozsváron), ugyanis itt a biztos nem kérdezett rá az etnikumra. Ezért az érintettek visszamentek, és kérték adataik újbóli, helyes rögzítését. Amúgy Kolozsváron az RMDSZ Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 2. szám alatti székhelyén hétfőtől csütörtökig 9-17, míg pénteken 10-16 óra között várják azokat a lakosokat, akiknek segítségre van szükségük a népszámlálási kérdőív kitöltésében.