Elkezdte a Dsida-sírbolt restaurálását a Házsongárd Alapítvány

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) 2022-es kiadása során szervezett közadakozás során összegyűlt pénzösszegekből a Házsongárd Alapítvány hozzálátott Dsida Jenő sírboltjának a restaurálásához – tudtuk meg Sipos Dávidtól, a közhasznú civil szervezet titkárától. Lévén, hogy a gyűjtésre éppen a két évvel ezelőtti KMN során került sor, úgy döntöttek, a helyreállítási munkálatokat a kolozsvári magyarság emblematikus rendezvénysorozata, a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt kezdik el.

Megtudtuk: az évtizedek során a Dsida-sírbolt környékén kiásott sírhelyekről az építmény tetejére került mintegy másfél méteres földréteg kiásása és elszállítása az elsődleges feladat. A munkások szerint ez több hétig tartó tennivalót vesz igénybe. Egyelőre a sírbolt hátánál található részen gyűjtötték össze az eltávolított földdel teli zsákokat, ezek elszállítására a következő időszakban kerül sor. 

Sipos Dávid elmondta: az évtizedek során a kriptára összegyűlt földréteg hatalmas súllyal nyomta a födémet, ennek következményeképpen elmozdult a sírbolt homlokzata. A föld eltávolítása utáni statikai vizsgálat állapítja majd meg, mondta Sipos, hogy pontosan milyen állapotban van a Dsida-kripta.  Arra azonban már most számítanak, hogy több éves munka elé néznek.

A Házsongárd Alapítvány titkára, Sipos Dávid szerdán, augusztus 21-én a Házsongárd temetőben tájékoztatta az érdeklődőket Dsida Jenő költő sírboltjának a várható restaurálási munkálatairól. 

– A céladományokat a Dsida Jenő kripta restaurálására kaptuk. A Kolozsvári Magyar Napok két évvel ezelőtti kiadása során szervezett gyűjtés során 4 ezer euró gyűlt össze, ami a munkálatok kezdetét fedezi. Korábban is hozzáláttunk volna a munkálatokhoz, ám hosszú időbe telt az építkezési engedély megszerzése. Hálás köszönettel tartozunk a Mossfern építészeti irodának a munkáért, amelynek eredményeképpen májusban az illetékes hatóság kibocsátotta az építkezési engedélyt – nyilatkozta Sipos Dávid.

Sipos leszögezte azt is, hogy összességében többéves munka elé néznek, majd hozzátette, hogy az építkezési engedély összesen 4 évre szól.

(A szerző felvétele)