Elkápráztatás és megbotránkoztatás

Továbbra sem unalmas a botrányok nélküli Met-gála

met gala zendaya
Az est abszolút főszereplője a felkapott színésznő, Zendaya volt
Idén is megrendezték a világ egyik legrangosabb és legnézettebb divateseményét, amely botrányokban talán szegényebb, öltözetekben továbbra is hozza a már megszokott extravagánsságát.

PÓCS PÉTER ANDRÁS

Május már szinte teljesen azt jelenti sokaknak, hogy itt a Met-gála, a divatvilág legnagyobb éves megrendezésű estéje. A Vogue magazin által rendezett jótékonysági esemény a Metropolitan Művészeti Múzeum jelmezintézetének javára gyűjt pénzt. Meghívottjai különböző, a közéleti szférából érkező hírességek, a divattól, Hollywoodon át egészen a politikáig. A média által évtizedek óta nagyon felkapott gála kiváló alkalom a tervezők és a stylistok számára, hogy megmutathassák szakmai tudásuk legjobbját és, hogy azokat a legfelkapottabb hírességeken tudják a kamerák elé vinni. 

A gála melegágya a nagy port kavaró, megosztó és gyakran ízléstelennek mondható megjelenéseknek. Gondolok itt a tavaly Karl Lagerfeld kedvenc macskájának, Choupette-nek öltözött DojaCatre, a 2022-ben Marilyn Monroe híres, Happy Birthday, Mr. President ruhájában megjelent Kim Kardashianra, Katy Perry angyalszárnyas ruhamonstrumára még 2018-ból vagy éppen bármelyik Kanye West-outfitre az elmúlt két évtizedből. Az edzetlen szemeknek talán az idei is soknak bizonyulhatott, de korántsem volt annyira erőltetett, mint az utóbbi években, és mintha a sztárpárok száma is megcsappant volna, aminek személy szerint örülök. Na, de lássuk, mi volt idén. 

Az idei téma J. G. Ballard 1962-es novellája alapján az idő kertje volt, ami nyilván sok virágos díszítést és elmúlás tematikájú ruhát eredményezett, meg persze rengeteg, a megadott alaptól messze álló darabot is, ahogy az szokás. Anna Wintour, az egyik legnagyobb élő személyisége a divatvilágnak, a Vogue főszerkesztője például tulipánokkal díszített, bársony Loewe kabátban érkezett az általa szervezett rangos eseményre mint annak egyfajta házigazdája. A virágokkal díszített ruhák közül messze kiemelkedik Gigi Hadid Thom Browne ruhája, amelyet hetven ember készített 13 ezer órán keresztül, a hatalmas ruhakölteményt pedig csak öt ember segítségével volt képes felcipelni a modell a Met lépcsőin. Emma Chamberlain youtuber már inkább a hervadás és elmúlás témáját fogta meg Jean Paul Gaultier által tervezett ruhájával. Az est abszolút főszereplője a felkapott színésznő, Zendaya volt, aki két ruhával is készült az eseményre, amelyekhez persze külön smink és kiegészítők is dukáltak. Az első kék, John Galliano által tervezett, Maison Margiela darab volt, ami egészen élő és drámai kisugárzást adott viselőjének. Ezt követte a szintén Galliano által tervezett, hatalmas fekete Givenchy darab még 1996-ból, virágokkal díszített Alexander McQueen fejdísszel, ami mintha Marie Antoinette gyászszertartási öltözete lenne. Volt még Diesel által tervezett, nakeddressbe öltözött Kylie Minogue, aminek az ötlet az volt, hogy tűnjön úgy, mintha viselője több száz évet feküdt volna a ruhában – nyilatkozta a tervező a Vogue-nak. A nakeddress mint trend – ami valójában áttetsző, helyenként teljesen átlátszó ruhát takar többek között – nagy rajongásnak örvendett ezen a gálán is, DojaCat és Emily Ratajkowski is ilyet viselt. A férfiak idén visszafogottabbak voltak, Jeff Goldblum továbbra is a filmipar egyik legjobban öltözködő embere, ahogy Donald Glover púderpink öltönye is egész ízlésesre sikerült. Végezetül személyes kedvencem a szarvasagancsokat mintázó faágakkal díszített, 2006-os McQueen ruhába öltöztetett Lana Del Rey, amelyből sugárzik, hogy ez a darab ide lett kitalálva és nagyon illik az énekesnőhöz. Remélhetőleg jövőre sem lesz unalmas az év egyik legnagyobb divateseménye, elvégre az elkápráztatás és megbotránkoztatás az egyik fő feladata.