Betegszabadság: a súlyos beteg gyermek 16 éves koráig is megilleti majd a szülőt

Betegszabadság: a súlyos beteg gyermek 16 éves koráig is megilleti majd a szülőt
A szülő vagy a gyermek törvényes képviselője, akinek a gondozásában van a beteg gyermek, hosszabb időre lesz jogosult betegszabadságra és az ennek megfelelő gyerekgondozási segélyre. A kormány csütörtöki ülésén több intézkedést fogadott el ezzel kapcsolatosan – tájékoztatnak a kormány közleményében.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a beteg gyermek esetében a szülő vagy törvényes gondozó által kérhető és megillető betegszabadság valamint táppénz az eddigi 7 évről a gyermek 16 éves koráig terjed majd. Az egészségügyi minisztérium szakbizottságai állítják majd össze azoknak a súlyos betegségeknek a jegyzékét, amelyek esetén jóváhagyják a betegszabadságokat, és ezeket feltüntetik a betegszabadságot és táppénzt szabályozó 2005/158. sürgősségi kormányrendelet módszertani szabályaiban.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott jogszabály kitér a betegszabadságok kiírásának módozatára is, a leegyszerűsítés céljával: ezentúl például azokban az esetekben, amikor a beteg gyermeket külföldre viszik kezelésre (az unió valamelyik tagországába, az európai gazdasági térség egy országába vagy Svájcba), akkor a betegszabadság igazolását kiállíthatják vagy az egyik szülő, vagy a gyermeket elkísérő bármely felhatalmazott személy nevére. Arról is rendelkeztek, hogy a jövőben elektronikusan is kiállíthassák a betegszabadság igazolást, az orvosok például számítógépen is kitölthetik és interneten elküldhetik az igazolást a munkáltatónak, az elektronikus aláírást alkalmazva. A szülési szabadság idejére járó táppénzt az összes jövedelem alapján számolhatják ki, aszerint, ahogyan az egészségbiztosítási járulékok és szabadságok esetében számolnak. A sürgősségi kormányrendelet továbbá szabályozásokat tartalmaz az adótörvénykönyv módosításainak megfelelésére is.