Bajor Andor-évforduló előtt – az emlékezés jegyében

Bajor Andor-évforduló előtt – az emlékezés jegyében
Idén lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. Pedig micsoda sziporkákat olvashattunk volna tőle ez idő alatt, hiszen az elmúlt 26 év is bőven szolgáltatott volna témát egy-egy Bajor-féle jóízű szatírához. Sajnos, nem így történt. „Két út áll az emberiség előtt a mi évszázadunkban. Az egyik a hülyeség. A másik az őrület. A kettő szerencsésen kiegészíti egymást.” Az idézet természetesen Bajor Andortól származik, pontosabban a torzóban maradt kisregényéből, Az ezermesterből (Bajor Andor: Az ezermester. A Valdemár-kódex, Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2004). Bajor Andor írásai máig nem veszítettek aktualitásukból, mondatai „csontig hatolnak”, elég, ha a fenti idézetet értelmezzük. Remek szatírái ma is ugyanolyan érvényesek, hiába íródtak 1989 előtt.A szeptemberi 30-i évfordulóig havonta közlünk egy-két Bajor Andor szöveget, özvegye, Bajor Ella engedélyével. Mai lapszámunkban az 1972-ben megjelent Tücsök és bogár című kötetből válogattam két szatírát. (Köllő Katalin)

Kis Ferdinánd hőstette

Amikor a Jázmin utca egyik egyemeletes házának földszintjén zöldségkereskedést akartak nyit­ni a régi borbélyműhely helyett, kiderült, hogy az átépítés meg­oldhatatlan.

A kereskedelmi felelős kiszállt a helyszínre, szemlét tartott, de nem állapított meg semmit. Illet­ve megállapította, hogy az eme­leten egyedül Tarajos-Pojár Ká­roly lakik, aki valahol igen fon­tos valaki. Ezután a kereskedelmi felelős visszatért, és tanulmá­nyozni kezdte a technikai nehéz­ségeket. Tanácstalanságában a mérnöki hivatalhoz fordult, ahol érdeklődött a technikai nehézsé­gek természete felől.

– Igen, a Jázmin utca – felel­te zavartan a főmérnök. – Hát ott nem lehet építkezni...

– Miért ? – érdeklődött a ke­reskedelmi főnök.

A mérnök erre kissé határozat­lanul magyarázni kezdett.

– Bizonyos mérések arra utalnak – mondta a telefonba –, hogy a Jázmin utcában tektoni­kus mozgásban van a talaj. A föld mélyében óriási üregek vannak, melyeknek a fala rész­ben szemcsés vajkő, részben már­ga...

– Te jó isten! – kiáltott a fe­lelős –, akkor az utca rövidesen elsüllyed!

A mérnök erre nyugtatni pró­bálta, de kevés meggyőződéssel.

– Nem olyan súlyos a helyzet – magyarázta – csak éppen nem lehet zöldségkereskedést nyitni. Legalábbis amíg az ügyet alapo­san ki nem vizsgáljuk...

A kereskedelmi felelős aggód­va tette le a kagylót és napokig várta, amíg recsegés és dübörgés közepette a Jázmin utca elsüllyed.

Miután ez nem következett be, újra föltárcsázta a mérnököt.

– Mi van a tektonikus vonal­lal? – kérdezte mély részvéttel.

– Miféle tektonikus vonallal? – lepődött meg a mérnök.

– Hát a Jázmin utcában ...

A mérnök egy pillanatra meg­némult.

– Igen, a Jázmin utca – mondta rövid   hallgatás után – ott nincs semmiféle tektonikus vonal...

– Hál' istennek – kiáltott föl a kereskedelmi főnök – akkor az utca megmenekült!

– Az utca megmenekült – mondta a mérnök –, de mégsem lehetséges a földszint átalakítá­sa. Most értesített a művelődési osztály... Velük tárgyaljon.

S ezzel letette a kagylót. A felelős töprengve kereste a művelődési osztályt.

– Igen, igen, a Jázmin utca, ahol az az egyemeletes barokk palota áll – felelte az osztály­vezető.

– Az nem barokk palota – magyarázta a kereskedelmi főnök –, az egy közönséges emeletes ház. A földszintjén régebben bor­bélyműhely volt.

– Nem tiszta barokk   palota – vallotta be az osztályvezető –, de ennek a kivizsgálása most van folyamatban.

A kereskedelmi főnök két hétig várt, majd újra fölhívta a művelődési osztályt.

– Mi van a barokk palotával? – kérdezte türelmetlenül.

– Miféle barokk palotával ?

– Hát a Jázmin utcaival ?

– Igen, igen, a Jázmin utca – mondta zavartan az osztály főnök. – Hát az nem barokk pa­lota!

– Akkor micsoda ?

Az osztályvezető egy pillanatig hallgatott.

– Az ügy – közölte nagyot nyelve – a Műemlékvédelmi Bi­zottságra tartozik... Velük be­szélje meg...

A kereskedelmi főnök most már idegesen hívta a Műemlék­védőket.

– Mi a helyzet a Jázmin utcai emeletes házzal ?

A Műemlékvédők elnöke gú­nyosan felelt.

– A ház műemlék. És maguk zöldségkereskedést akartak nyit­ni a város egyik nevezetességé­ben ... !

Erre a kereskedelmi főnök autóba ült, és újra terepszemlét tartott.

A Jázmin utcai házat alig is­merte meg: kitatarozták és a borbélyműhelyt átalakították ga­rázzsá. Elsétált a ház előtt, s egy emléktáblán akadt meg a szeme: „Ebben az épületben verte meg Kis Ferdinánd Nagy Szolimán török császárt."

A kereskedelmi főnök ezután lázas nyomozásba kezdett: meg akarta tudni, ki volt Kis Ferdinánd.

Történészekkel tanácskozott, lexikonokat lapozott, de nem bukkant a hadvezér vagy sza­badsághős nyomára.

Belezavarodott tanulmányaiba, a Jázmin utcai ház rejtélyébe, az események közötti összefüg­gések kutatásába.

Közönyös lélekkel fogadta a hírt, hogy kisebb munkakörbe helyezték.

Töprengéseiből egy különös ese­mény lendítette ki. Kis Ferdi­nánd lett az utódja ... Izgatottan várta az alkalmat, hogy talál­kozzon a nevezetes személyiség­gel: minden bizonnyal ő ismer­te egyedül a rejtélyt, a tektoni­kus vonaltól az emléktábláig.

Az első kedvező alkalommal benyitott Kis Ferdinándhoz. A hős alacsony, hízásra hajlamos ember volt, apró, ravaszkás sze­mekkel.

A volt főnök csodálattal nézett a hadvezérre, akin nem látszott sem a gőg, sem a nagy katonák­ra jellemző belső fegyelem.

– Ön verte meg Nagy Szolimánt ? – kérdezte az egykori főnök eszelősen.

Kis Ferdinánd hellyel kínálta.

– Nézze — mondta – ez nem lényeges. Tarajos-Pojár Károly­nak garázs kellett, és ön a ga­rázst le akarta foglalni zöldség­kereskedésnek! Nem nyugodott bele a tektonikus vonalba, sem a barokk palotába! Végülis kelleti valamit csinálni... Így került aműemlékvédő tábla a falra, a garázs miatt . Az ötlet az enyém volt, de a szöveg engem is meglepett. Kellemetlen, mert úgy kell viselkednem, mintha én ver­tem volna meg Nagy Szolimánt...

Majd bizalmasan a beosztott­jára kacsintott.

– Most már érti ?

– Nem – vallotta be az egykori felelős.

Kis Ferdinánd felsóhajtott.

– Kár – mondta –, mert akkor sohasem kaphat fontos beosztást az intézményünknél.

***

A Tyúkom Búkom Igazgatóság fejlődése!

Bebizonyosodott – mégpedig világviszonylatban –, hogy egy modern tyúkfarm tojásait két szakember nem képes nyilván­tartani. Legfennebb az eredmé­nyek egyszerű számbavételére képesek, de megközelítőleg se tudják kimutatni: melyik to­jást melyik tyúk tojta.

A legfejlettebb ipari államok­ban már tojás-mérnököket és tyúkpszichológusokat alkalmaz­nak. Helyenként pedig bevezet­ték a számítógépeket, melyek rövid köntörfalazás után vála­szolnak az ilyenfajta legbonyo­lultabb kérdésekre.

Nem csoda, ha az egyik helyi tyúkfarm két tisztviselője rá­jött, hogy új munkaerőket kell fölvenni, akikkel elláthatják az egyre szaporodó föladatokat.

Egyes maradi gondolkodású személyek csak nehezen fogják föl az új tisztviselők alkalmazá­sának szükségességét.

A tojás-adminisztrátor azon­ban egy nagygyűlésen szóvá tet­te, hogy sürgősen be kell vezet­ni a legkorszerűbb módszereket. Beszédében főként idézeteket mondott, de úgy, mintha minden bölcsesség a tojások nagyarányú nyilvántartására vonatkozna.

Ezután öt emberrel bővítették a tisztviselők létszámát s az ad­minisztrátort kinevezték a Tyú­kok Által Létrehozott Termékek igazgatójává.

Az igazgató hatalmas lendü­lettel fogott munkához. A város szélén kiürített egy házat, majd az ajtó fölé transzparenst szereltetett „Adminisztratív Igazgató­ság" fölirattal. A közönség szá­mára körpecsét is készült „Tyú­kom Bukom Felügyelőség" szö­veggel, ami titokzatos volt és tiszteletet parancsolt.

A Tyúkom Búkom székházban szigorú és megfeszített munka kezdődött. Jelentéseket írtak, ter­veket készítettek, a miniszté­riumot hetenként értesítették az eredményekről. Rövidesen rá­jöttek, hogy titkárnő nélkül nem végezhetik az egyre   szaporodó munkát. Az igazgató azonnal be­ült a Tojás Vezérfelügyelőség kocsijába és a fővárosba ment.

Amikor visszatért, csak annyit közölt szorgalmas munkatársai­val, hogy „győztünk".

Pár nap múlva kiderült: sike­rült lényegesen kibővíteni a Tyúkom Búkom intézményt.

Most már szakembereket is alkalmazhattak és a kastély egyik épületszárnyát tudományos kutatókkal töltötték meg.

Az intézmény ugyanis egy kastélyba költözött, ahol a pin­cében volt az irattár, két pecsét-őrrel, a földszinten az irodák a fűtő és a villanyszerelő techni­kusok helyiségei, valamint a nőbizottság szobája.

A tűzoltók számára az egykori konyhát alakították át, míg az intézmény sportolói – labdarú­gók, kosárlabdázók,  verseny­úszók és repülőgép-modellezők – az ebédlőben gyűléseztek.

Fönt az emeleten volt az igaz­gatóság, s az épület elszigetelt részében kaptak helyet a vállal­kozó szellemű tudósok, akik azt vizsgálták: mi volt előbb, a tyúk-e vagy a tojás. A kérdés eldöntésére az intézmény kül­földi könyveket is rendelt, mert a legfejlettebb ipari államokban előrehaladottabb az ilyenirányú kutatás.

A dolgozók éjt nappá téve dol­goztak, lajstromoztak, másoltak, pecsételtek és körleveleket bo­csátottak ki. Munkájuk egyre szaporodott: különösen azután, hogy maguk a tyúkok megdöglöttek.

Egymásnak írtak hivatalos le­veleket, minden aktáról értesí­tették a minisztériumot és egy munkaközösség a hatalmas in­tézmény további fejlesztéséről készített tervéket.

Főként a munkagyűlések vol­tak fáradságosak: hiába ütötték ki a legnagyobb terem falát, a dolgozók nem fértek el.

Szék sem volt elég, négyszáz darabnál többet nem tudott a bútorgyár szállítani. Az igazgató húszoldalas beszámolóján meg­látszott, hogy éjjel írta: sokan nem tudták, miről szól.

Ebben megemlékezett a tiszt­viselőkről, tudósokról, futballis­tákról. Csak azt nem lehetett sejteni, miért mondja el.

Látszott rajta az idegkimerült­ség: halálra dolgozta magát.

Egyesek hallották, amint régi kollegájának azt mondta:

– Hej, barátom, az volt a boldogság, amikor még ketten lajstromoztuk azokat az izéket...

Majd megdörzsölte a homlokát és halkan megkérdezte :

– Mik is voltak azok ?

Régi munkatársa is eltöpren­gett, majd szerényen bevallotta:

– Nem is tudom... Olyan ré­gen volt.

Mindketten elsiettek a futó­szőnyegen, oda se pillantottak a sarokban zöldellő pálmafára.

Kimerítette őket a lázas munka, az örökös hajrá és gondos szervezés.

A vezérigazgató töprengve járt, szeme veres volt az álmatlanságtól.

Azt  beszélték, hogy rövideser leváltják, mert nem bírja tovább a megfeszített munkát.

Nem tudom, végülis mi történt vele és mi lett az intézmény további sorsa.

Utoljára egy fél évvel ezelőtt hallottam róla: egyik ismerősömet a kastély tetején akarták alkalmazni, tatán szélkakasnak, mert a létszámot még akkor is bővítették.

Az   ismerősöm azonban nem vállalta, azt  mondta: ott előbb-utóbb kedvezőtlen szelek fognak fújdogálni.

... Ő lett volna az egyetlen szakértő.

(Borítókép: A Nagy jelzővel illetett I. Szulejmán) 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Szeptember 30-án, tehát ma lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. A kerek évforduló jegyében január óta havonta közöltünk Bajor Andor életművéből egy-két írást, és íme, elérkeztünk az utolsó „fejezethez”. Ezúttal az 1975-ös Utunk Évkönyvben megjelent Nagyvárad című írást ajánljuk olvasóink figyelmébe.
KultSzínTér
Idén lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. Pedig micsoda sziporkákat olvashattunk volna tőle ez idő alatt, hiszen az elmúlt 26 év is bőven szolgáltatott volna témát egy-egy Bajor-féle jóízű szatírához. Sajnos, nem így történt.
KultSzínTér
Idén lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. Pedig micsoda sziporkákat olvashattunk volna tőle ez idő alatt, hiszen az elmúlt 26 év is bőven szolgáltatott volna témát egy-egy Bajor-féle jóízű szatírához. Sajnos, nem így történt. „Két út áll az emberiség előtt a mi évszázadunkban. Az egyik a hülyeség. A másik az őrület. A kettő szerencsésen kiegészíti egymást.” Az idézet természetesen Bajor Andortól származik, pontosabban a torzóban maradt kisregényéből, Az ezermesterből (Bajor Andor: Az ezermester. A Valdemár-kódex, Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2004). Bajor Andor írásai máig nem veszítettek aktualitásukból, mondatai „csontig hatolnak”, elég, ha a fenti idézetet értelmezzük. Remek szatírái ma is ugyanolyan érvényesek, hiába íródtak 1989 előtt.A szeptemberi 30-i évfordulóig havonta közlünk egy-két Bajor Andor szöveget, özvegye, Bajor Ella engedélyével. Ezúttal a 2000-ben megjelent Ütünk című kötetből válogattunk.
KultSzínTér