KIFLI – Kolozsvári Irodalmi Figurák Lexikona

KIFLI – Kolozsvári Irodalmi Figurák Lexikona
A legjobb egér egy kolozsvári egér. Persze szoros versenyben Jerryvel, mindannyiunk (sokunk) kedvencével, aki Tomot veri vagy csak veri át.


Hány liter hány lyukon?

Cincogó Felicián azért jó, mert Bajor, és azért mert, mint minden nagy figura, úgy tűnik, már Bajor nélkül is él, szinte el tudnám mondani a további életét. Ő, aki olyan, mint egy Winnetou-ba ojtott Tom Sawyer, egy Robinsonnal párosodott Huck Finn.

„Rövidesen rájött, hogy ha sikerül a falon rést ütnie, akkor bizonyos ideig meghosszabbíthatja reményét. Ezért, amikor újabb adag vizet öntöttek be az ablakon, és a víz szintje a nyakáig nőtt, elővette pisztolyát, s több lövést adott le a ház falára. Minthogy szorult helyzetében keze kissé remegett, a falat először nem találta el, de nem csüggedett, s utolsó lövését siker koronázta.” És még marcona kapitányokkal is találkozik kalandos egérségében, szóval ő igazán remek példány, rettenthetetlenül nevetséges, mint mind a nevetségesek, és még rokonszenves is, ami már nem annyira általános tulajdonság. A bosszúért lihegő Zách-csal szemben itt a bosszúért Cincogó.

Húsvéti áldozat

Ha akarom, akár Jézus-történet is lehet. Hiszen egy várandós kutyát vernek agyon a tömeghisztéria hatására. Márpedig, tudjuk, a tömeg megmenthette volna Jézust. De hát a tömeg nem ment meg senkit, csak ordít és liheg és diadalmas vigyor ül ki az arcára, mikor eléri célját.

Asztalos István Történt az utca című írása, a magyar irodalom egyik legnagyobb novellája ott játszódik valahol a szülővárosomban. Olyan anekdotákat is hallottam, melyek szerint a nyomdászok írták tulajdonképpen, ezeket azonban próbáltam humorral végighallgatni, mint Mikszáth szakácsnőjét, aki azt mondta volna, „ilyent én is tudok írni”.

A lényeg az a vöröslő felfokozottság, az az öröm, amellyel megölik ezt a szegény állatot, és hogy milyen kevés kell, hogy valami rosszat elhiggyünk valakiről. Ezt a kutyát már semmi sem menti meg, csak a novella szépsége.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Szeptember 30-án, tehát ma lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. A kerek évforduló jegyében január óta havonta közöltünk Bajor Andor életművéből egy-két írást, és íme, elérkeztünk az utolsó „fejezethez”. Ezúttal az 1975-ös Utunk Évkönyvben megjelent Nagyvárad című írást ajánljuk olvasóink figyelmébe.
KultSzínTér
Idén lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. Pedig micsoda sziporkákat olvashattunk volna tőle ez idő alatt, hiszen az elmúlt 26 év is bőven szolgáltatott volna témát egy-egy Bajor-féle jóízű szatírához. Sajnos, nem így történt.
KultSzínTér
Idén lenne 90 éves. De sajnos már 26 éve hiányzik közülünk. Pedig micsoda sziporkákat olvashattunk volna tőle ez idő alatt, hiszen az elmúlt 26 év is bőven szolgáltatott volna témát egy-egy Bajor-féle jóízű szatírához. Sajnos, nem így történt. „Két út áll az emberiség előtt a mi évszázadunkban. Az egyik a hülyeség. A másik az őrület. A kettő szerencsésen kiegészíti egymást.” Az idézet természetesen Bajor Andortól származik, pontosabban a torzóban maradt kisregényéből, Az ezermesterből (Bajor Andor: Az ezermester. A Valdemár-kódex, Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2004). Bajor Andor írásai máig nem veszítettek aktualitásukból, mondatai „csontig hatolnak”, elég, ha a fenti idézetet értelmezzük. Remek szatírái ma is ugyanolyan érvényesek, hiába íródtak 1989 előtt.A szeptemberi 30-i évfordulóig havonta közlünk egy-két Bajor Andor szöveget, özvegye, Bajor Ella engedélyével. Ezúttal a 2000-ben megjelent Ütünk című kötetből válogattunk.
KultSzínTér