A zene mindenkié

Zenés emlékmorzsák 6.

A zene mindenkié
Az ünnepi készülődések lázas napjaiban, gyakran elfelejtettnek hitt szép emlékek törnek fel a lélek mélyéről. Számomra, nemcsak a családi meghitt együttlétek, hanem egy-egy színvonalasan megszólaltatott élő, vagy televízióban közvetített hangverseny, opera- és balettelőadás, esetenként egy-egy CD-felvételről hallgatott zenei ritkaság is varázsolhat megálljt kiáltó ünnepi pillanatokat a rohanó mindennapokban. A zenei ünnepnapokra mindig örömmel gondolok vissza, a régi emlékek és a közelmúlt zenei élményei időben ide-oda röppenve, lelki gyógyírként szépítik újra életemet.

Kodály Zoltán sokat idézett gondolata, szerintem igen találó volt a 2018. január elsejei A Visegrádi Négyek Újévi Koncert a Virtuózokkal elnevezésű komolyzenei műsorára is. Kiváló ötletnek tartottam, hogy az esti adásban a Duna TV által közvetített hangversenyen, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia különböző nemzetiségű neves művészei és kiemelkedően tehetséges, sokat ígérő zenész utódai találkoztak.

Medveczky Ádám vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Himnusz után, Pejtsik Péter Visegrádi újévi nyitányával köszöntötte a közönséget, amelyben a szerző szerint: „a népek dalai egy közös, gazdag, boldog polifonikus szövetbe olvadva ünneplik az új esztendőt, az újrakezdést, a napforduló után újra hosszabbodó nappalokat és a halálon újra felülkerekedett életet.”

A sztárként ünnepeltek közül Miklósa Erika és Kelemen Barnabás előadásában gyönyörködhettünk. Miklósa Erika szép szopránját volt szerencsénk Kolozsváron is többször hallani, az újévi koncerten Johann Strauss Kacagó áriáját énekelte a Denevér című operettből.

Kelemen Barnabás hegedűművészt a Kocsis Zoltánnal készült Bartók-, Mozart-, Beethoven-kamarazene-művek felvételeiről ismertem. Henryk Wieniawski: D-dúr polonézében a hegedűművész virtuóz és lírai érzékenységű portréja rajzolódott ki.

Jan Vojtek cseh zongorista már ötévesen zongorázott, tehetségét édesanyjától örökölte. Liszt Ferenc – Vladimir Horowitz: II. Magyar rapszódiáját fiatal lendülettel, a rapszódiának megfelelő szenvedéllyel szólaltatta meg.

Teo Gertler nyolcéves „csodagyermeket” a szlovák sajtóban „pressburgi Paganininek” nevezték, én a Virtuózok tehetségkutató versenyen hallottam először. Azóta, Moszkvában második lett egy népszerű versenyen, de a róla szóló cikkekből az is ki derül, hogy a pöttömnyi hegedűművészt a zenén kívül sok minden érdekli: focizik, gördeszkázik, legózik, szereti a matematikát és repülőmodellezést. Henryk Wieniawski Scherzo tarantelláját felnőtteket meghazudtoló magabiztossággal játszotta.

Teo Gertler Henryk Wieniawski Scherzo tarantelláját játszotta. Fotó: Virtuózok

A szervezők az est „sztárvendégjének” nevezték Łukasz Dyczkot, a 20 éves lengyel szaxofonistát, aki a tavaly megnyerte a Fiatal Zenészek Euróvíziós Fesztiválját. Mikolaj Górecki Concerto Notturno I. és II. tételének kiváló tolmácsolása tehetségéről, muzikalitásáról, nagyfokú érzékenységéről tanúskodott.

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészházaspár Gáspár nevű kisfia, örökölte a szülők tehetségét. Az izgulást nem ismerve, Kelemen Gáspár magabiztos fellépésével és csibész mosolyával, a 2016-os Virtuózok zenei tehetségkutató egyik kedvence volt. Ezen a gálán, meghatóan szép élmény volt látni és hallani, ahogyan Bartók Béla Hegedűduóiból a Mese, Pizzicato és Erdélyi tánc című darabokat apa és fia, egymásra figyelve, tökéletes harmóniában szólaltatta meg.

Mozart A-dúr zongoraversenyének (No.23 In A Major, K. 488) Adagio tétele a Virtuózok első szériájából ismert Szüts Apor zongoraművész előadásában lírai gyöngyszemként csendült fel. Chopin Cisz-moll noktürnjének zenekari kíséretes nagybőgő átiratát Kökény Tamás játszotta, árnyalt dinamikával, költői érzékenységgel. Bedřich Smetana Az eladott menyasszony című operájából, az eredeti nyelven énekelt Och jaký žal! (Ó, micsoda fájdalom!) áriát a komáromi Kristóf Réka, a Virtuózok 3. évadjának nyertese, a műhöz illő drámaisággal, dinamikai színekben gazdagon énekelte.

Gondolom, a 2017-es Kodály-év tiszteletére esett Lugosi Dániel Ali választása Kovács Béla: Hommage à Kodály klarinétra és zenekarra komponált művére. Kiforrott művész, akinek technikai bravúrját, a dinamikai árnyalatok végletekig való kiaknázását, magabiztos játékát már a Virtuózok első szériájában megcsodáltam. Ez alkalommal nemcsak előadása csillogott, hanem az a karikagyűrű is, amellyel nemrégiben kötött házaséletét megpecsételte.

Nem igen hiszem, hogy lenne olyan magyar ember, aki ne ismerné az A csitári hegyek alatt kezdetű népdalt, amelyet Kodály Zoltán a Székely fonó című daljátékban dolgozott fel. Kodály népdalfeldolgozását Horti Lilla 2017 Junior Prima díjas szoprán énekesnő érzékenyen, átéléssel énekelte.

A Zeneakadémia ünnepi díszbe öltöztetett hangversenytermében megtartott újévi koncert Dvořák Újvilág Szimfóniájának IV. tételével ért véget. A műsorban fellépő szólisták – Kökény Tamás, Lugosi Dániel Ali, Kelemen Barnabás, Kelemen Gáspár, Teo Gertler – elfoglalták a hangszerüknek megfelelő helyet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, hogy Medveczky Ádám vezényletével együtt zenélve hirdessék: „A ZENE (az új évben is) MINDENKIÉ!”

(Borítókép: Az újévi koncert helyszíne a Zeneakadémia ünnepi díszbe öltöztetett hangversenyterme volt. Fotó forrása: Virtuózok/Facebook)