„Az elegancia és a virtuozitás remekművét” mutatja be a magyar opera balettkara

„Az elegancia és a virtuozitás remekművét” mutatja be a magyar opera balettkara
Premierrel várja közönségét a Kolozsvári Magyar Opera balettkara: a társulat Alexander Glazunov 1897-es Raymonda című művét viszi színre november 25-én, csütörtök este hét órától – írják az opera közleményében.

„A Raymonda című balettelőadást mindig is az orosz romantikus balett akadémizmusával és fényűzésével hozták összefüggésbe. Bár az előadás 1898-as, Marius Petipa által koreografált változata az évek során számos változtatáson ment keresztül, ma is az elegancia és a virtuozitás remekművének, a klasszikus balettművészetet ünneplő, mérföldkövet jelentő produkciójának számít” – idézi a közlemény az előadás rendező-koreográfusát, Livia Tulbure-Gună balettmestert, aki azt is kiemelte: Alexander Glazunov nagyszerű zenéje izgalmas színházi tartalmat és lehetőséget biztosított számára, hogy a klasszikus balettre jellemző expresszivitással teli táncokat, valamint magyar, spanyol és keleti karaktertáncokat koreografáljon, amelyek „a legszebb fényében mutatják be a Kolozsvári Magyar Opera balettkarának virtuozitását és tehetségét”.  

„A késő romantikus korszak különösen termékeny orosz zeneszerzője, Alexander Glazunov élete legkreatívabb időszakában, 1897-ben, 32 évesen fejezte be a Raymonda című balett komponálását. Ezt az alkotást gyakran hasonlítják Csajkovszkij műveihez, mivel Glazunov legterjedelmesebb balettje, és megszületése az orosz romantika korszakán belül a műfaj történetének fontos momentumát képviseli. (...) Előadásunkhoz a Raymonda legszebb részeit választottuk ki abban a reményben, hogy ez a mű, amely új színt képvisel a Magyar Opera repertoárjában, gyönyörködtetni fogja önöket” – fogalmazott Horváth József, karmester.

„A technikai szempontból egyszerű, látványban pompás színpadkép a díszes kastélyok tobzódó gazdagságát képviseli. A klasszikus balett műfajában használatos jelmezelemeket olyan módon kellett személyreszabni, díszíteni kövekkel, szalagokkal vagy éppen csipkével, hogy a fellépőket ne akadályozza mozdulataikban, egyéni vagy páros táncaik közben. Ezek, nagy pontosságot igénylő szabásuk által, kényelmessé és akadálymentessé teszik a klasszikus balett által megkövetelt precíz, bonyolult mozdulatok kivitelezését” – idézi a közlemény Ledenják Andrea jelmez- és látványtervezőt.

Főbb szerepekben: Raymonda – Viorica Bogoi; Sybille – Barabás Júlia; Jean de Brienne – Kálmán Róbert Attila; II. Endre, Magyarország királya – Rareș Cîmpean; Abderakhman, szaracén lovag – Vlad Sebastian; Ceremóniamester – Mircea Cădariu. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az zöldigazolvány felmutatása. Az előadásra jegyek kaphatók online az eventbook.ro oldalon, az intézmény jegypénztáránál hétköznapokon 10 és 14 óra között, valamint kezdés előtt két órával.

(Borítókép: Jelenet a balettelőadásból, középen Viorica Bogoi)