Zöldövezet program: közel 700 ezer lej környezetvédelmi projektekre

Zöldövezet program: közel 700 ezer lej környezetvédelmi projektekre
A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legelső társadalmi felelősségvállalási programját. A Zöldövezet program keretében összesen 697 ezer lejt bocsátanak olyan civil szervezetek rendelkezésére, amelyek környezetvédelmi projekteket szerveznek, és amelyek a fiataloknak a környezet védelme iránti elkötelezettségét fejlesztik.

„A környezettudatosságra való nevelés, valamint egy tisztább és egészségesebb környezet megteremtése a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának célkitűzései között szerepel. A 12 éve, 12 alkalommal meghirdetett Zöldövezet program több mint 200 ezer önkéntes részvételével valósítja meg ezt a célt. A városi zöldövezetek és a természetvédelmi területek fontos szerepet játszanak a közösség életében, hiszen jelentős hatással bírnak a lakosság életminőségére és jóllétére. Szándékunk folytatni közösségi szerepvállalási programjainkat, mert úgy gondoljuk, hogy ezek révén módunkban áll pozitív változásokat előidézni a közösségek életében” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

2006 óta a Zöldövezet program keretében 522 projekt nyert támogatást több mint 6 millió lej értékben. Jelentős megvalósításokról számolhatunk be: a támogatott projektek tevékenységeiben részt vevők száma meghaladja a 200 ezret, a létrehozott és rendezett zöldterületek összmérete több mint 470 ezer négyzetméter, a program 108 Junior Ranger tábor szervezését és 1619 környezeti nevelési tevékenységet támogatott.

A MOL Románia és a Polgár-Társ alapítvány 2018-ban is folytatja a közös Zöldövezet programot, amely keretében a civil szerveztek 2018. február 15-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat. A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezetek idén is a városi zöldövezetek és a védett területek kategóriában pályázhatnak. A beérkezett pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

A városi zöldövezet kategóriában a következő két témakörben megírt pályázatok nyerhetnek támogatást: a városi zöldövezetek rendezése/létrehozását célzó interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötott pályázatok és a szeptemberi Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett tevékenységek/akciók megszervezésére vonatkozó pályázatok, amelyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek.

A védett területek kategóriában olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. A támogatott pályázatokat a civil szervezetek közintézményekkel, más szervezetekkel, valamint a védett területek működtetőivel partnerségben valósíthatják meg. A védett területek kategóriában megpályázható a  Környezetvédelmi sajtódíj, amelyre olyan cikkekkel, írásokkal, interjúkkal, kisfilmekkel lehet jelentkezni, amelyek bemutatják és népszerűsítik a védett területeket, ugyanakkor nagy nézettséget/olvasószámot érnek el. A Környezetvédelmi sajtódíjra jelentkezhet maga a cikk/interjú/írás/kisfilm szerzője, vagy pedig a szerzőt benevezheti más személy is.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9000 lej támogatás pályázható meg projektenként. A védett területek népszerűsítését célzó pályázatok egyenként 20 ezer lejes támogatásban részesülhetnek. A környezetvédelmi sajtódíj értéke 5000 lej. További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.