A Hója-erdőbeli autóforgalom betiltását követelik a városházától

Civil aktivisták és egyetemi tanárok írtak nyílt levelet Emil Boc polgármesternek

Gátat szabnának a felgyorsult urbanizációnak
Civil szervezetek és aktivisták, valamint ökológusok és egyetemi tanárok legutóbbi bejelentése miatt ismét gyújtópontba került a kolozsvári Hója-erdő megmentésének ügye: 35 egyetemi tanár nyílt levelet intézett Emil Boc polgármesterhez, amelyben arra kérik, teljes mértékben tiltsa be az autóforgalmat a Hója-erdőben. Az ügy annak kapcsán merült fel ismét, hogy a kolozsvári önkormányzat egymillió eurós befektetéssel megállította a földcsuszamlást a Kányafő/Uliului utcában, korszerűsítette az útszakaszt, ám egyetlen centet sem fordított a Hója-erdő természetvédelmi területté nyilvánítására és hatékony védelmére. Ugyanakkor a nyílt levél aláírói felróják az önkormányzatnak, hogy megszegte a helyi költségvetés januári vitáján tett ígéretét, miszerint védelem alá helyeznék az erdős területet és a közvetlen közelében található legelőket.

A Kolozsvár egyik „tüdejét” jelentő Hója-erdő, illetve a közvetlen közelében található legelők hatékony védelme immár több éve foglalkoztatja a kincses város közvéleményét. A helyi civil szervezetek és aktivisták, valamint ökológusok és egyetemi tanárok több ízben felhívták a döntéshozók figyelmét arra, hogy a természeti övezetet több eszközzel védeni kell, de elsősorban az autóforgalom betiltására szükséges összpontosítani. 

A civilek korábban kiemelték: két évvel ezelőtt mintaértékű összefogás ígéretét sejtette a Hója- és a Bácsi-erdő természetvédelmi terület létrehozását szorgalmazó mesterterv kidolgozására vonatkozó javaslat, amelyet Kolozsvár, Kisbács és Szászfenes önkormányzataihoz nyújtott be a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) megyei és helyi tanácsosainak csapata. Mint mondták, nem lezárni szeretnék a kolozsváriak egyik közkedvelt kirándulóhelyét, hanem megóvni az ingatlanfejlesztők gátlástalan térhódításától. Kiemelték: ehhez rendkívül bőkezű európai uniós pénzalap áll rendelkezésre azok számára, akik igénylik.

Füstbe ment terv

A több mint 1600 hektáros területet érintő javaslat Kolozsvár, Kisbács és Szászfenes önkormányzatainak együttműködését feltételezi, és az ország legnagyobb kiterjedésű természeti rezervátumának létrehozásával kecsegtetett. A kezdeményezők a Bagolysűrű/Bogoşir, Muzsdaj alja/Saloş, Kőszegő/Chişegeu, Hója, Hójai molyhos tölgyerdő, Bácsi-torok természeti rezervátum, Sift-fennsík által határolt teljes területre és a biodiverzitás védelmének biztosításához szükséges minden közbeeső területre gondoltak, amelyet a Kisbács, Szászfenes és Kolozsvár környéki metropoliszövezet hosszú és nagyon hosszú távú egységes fejlődése szempontjából feltétlenül szükségesnek tartottak. Sajnos az összefogás nem valósult meg.

2021 márciusában a koronavírus-járvány és a téli időjárás ellenére az Adrian Dohotaru civil aktivista vezette SOS Egyesület felhívására a kolozsvári városrendezési káosz ellen vonultak fel több százan a Hója-erdőben. Az akció kinyilatkoztatott célja az volt, hogy felhívja a közvélemény és a hatóságok figyelmét a Szászfenes és a Hója–Bácsi-erdő közötti dombon tervezett hatalmas ingatlanbefektetéssel kapcsolatos állítólagos törvénytelenségekre. A szervezők szerint a törvénytelenül lekövezett út az erdőn halad át, s azt kérték az önkormányzattól, szüntesse meg az autóforgalmat a zöldövezeten keresztül.

2019-ben kolozsvári viszonylatban a legnagyobb lakossági mozgalommá fejlődött az Állítsátok le a törvénytelen favágást a Hója-erdőben és a Bácsi-torokban! elnevezésű kérelem, amelyet eddig három nem kormányzati szervezet és közel tízezer aláírás támogatott. 

A kezdeményezők akkor azt állították: az erdőben uralkodó kaotikus állapot, az erdőgazdálkodási tervek hiánya, a mértéktelen falopás gyors beavatkozást sürget.

Az autóforgalom betiltását kérik

Ezúttal kolozsvári civil szervezetek és aktivisták, valamint ökológusok és egyetemi tanárok fordultak nyílt levélben az önkormányzathoz, amely szerint a falumúzeum útjának folytatását használva a személygépkocsik és terepjárók átkelnek az erdőn, ami veszélyezteti a biológiai sokféleséget és a látogatók biztonságát. „A 70 kilométer/óra feletti sebességgel közlekedő autók nemcsak az élővilágot zavarják, hanem veszélyeztetik azokat az embereket is, akik sétálnának és kikapcsolódnának” – írják a nyílt levél szerzői. 

A nyílt levél aláírói sürgősen felszólítják az önkormányzatot az autóforgalom betiltására és az erdő védelmére olyan terv elfogadásával, amely biztosítja a Hója-erdő jövőjét. „Ez az intézkedés elengedhetetlen ahhoz, hogy a felgyorsult urbanizációval szemben megőrizzük ezt a létfontosságú zöldövezetet, és hosszú távon biztosítsuk a kolozsvári közösség egészségét és jólétét” – olvasható a nyílt levélben, amelyet többek között Hartel Tibor ökológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója, Adrian Dohotaru, a Városi Természetvédelmi Hálózat (Reţeaua pentru Natură Urbană) alelnöke, Radu Mititeanu, a Napoca Kerékpárklub elnöke, Réti Kinga Olga környezettudományi szakember, Silye Lóránd geológus, Kósa Ferencz biológus, Fosztó László antropológus és Horváth Csaba egyetemi előadótanár, a BBTE oktatói.

Városháza: dolgoznak a védetté nyilvánításon

Lapunk felvette a kapcsolatot a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztályával, amelynek munkatársa közölte: a városháza olyan nagyszabású projekten dolgozik, amely védett területté nyilvánítja majd a Hója-erdőt, amelybe a többi területi közigazgatási egységet is bevonják.

Ez a cikkünkben is említett két évvel ezelőtti kezdeményezés, amely a Hója- és a Bácsi-erdő természetvédelmi terület létrehozását szorgalmazó mesterterv kidolgozására vonatkozik.

A városháza sajtóosztályának illetékese nem tudott arra a kérdésre válaszolni, mikor láttak hozzá a terv kidolgozásához, mikor ér révbe, illetve előreláthatóan mikortól lesz természetvédelmi terület a Hója-erdő.