Viorica Dăncilă az EP elnökének: készen állunk az EU-elnökség átvételére

Viorica Dăncilă az EP elnökének: készen állunk az EU-elnökség átvételére
Viorica Dăncilă kormányfő szerdán arról biztosította Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét, hogy Románia készen áll az Európai Unió elnökségének az átvételére mind szervezési és logisztikai szempontból, mind pedig a vetésforgóban ellátott elnökség programja szempontjából.

Rámutatott: a program végső formáját hamarosan elfogadja a román parlament.

„Biztosítottam (Tajanit – szerk. megj.) arról, hogy Románia terve egy ambiciózus, ám egyben realista elnökség. Ambiciózust mondok, mivel pozitív választ szeretnénk adni az európai szinten létező kihívásokra, szeretnénk az elnökség asztalán levő ügyek közül a lehető legtöbbet megoldani, de egyúttal realista, mivel ezek a dolgok és számos kihívás nem csak Románián múlik, hanem függ egy politikai megállapodástól, egy, az európai intézményke közötti közös döntéstől” – jelentette ki a román miniszterelnök az EP-elnökkel közösen megtartott szerdai bukaresti sajtótájékoztatón.

Beszélt arról is, hogy az ezt megelőző találkozó témái között szerepelt a Brexit és az Európai Uniónak a brit kilépés utáni jövője.

„Kiemeltem, hogy Románia pártatlan közvetítő és konszenzuspárti lesz. Románia nagyon nyitott lesz a párbeszédre, az európai intézményekkel való együttműködésre, a politikai csoportosulásokkal való konstruktív együttműködésre. Választ kell adnunk az európai polgároknak, ami az európai valóságon alapszik, olyan válaszok kellenek, amelyek egyesítik, nem pedig megosztják Európát” – fogalmazott Viorica Dăncilă.

Antonio Tajani EP-elnök arról számolt be, hogy a témák között szerepeltek az Európai Parlament prioritásai, köztük a Nagy-Britanniában élő európai állampolgárok jogai.

„Egy másik igen fontos téma számunkra, és itt a pozitív végkifejlet érdekében kértem a román kormány együttműködését, a migráció, főként a hét javaslatot tartalmazó csomag, ami a dublini szabályok módosítását is magába foglalja. A parlament elfogadott egy jogszabályt. Most azt akarjuk, hogy a Bizottság is elfogadja a javaslatainkat, még akkor is, ha kompromisszumos megoldás születik” – fogalmazta meg Antonio Tajani.