Megszerezte a két EP-mandátumot az RMDSZ

Kelemen Hunor: Húsz éve nem született ilyen jó választási eredmény

RMDSZ
Meglepetés-konfettiesővel ünnepelték az RMDSZ képviselői a történelmi sikert. Fotó: RMDSZ
Az RMDSZ-nek a június 9-i választásokon elért eredménye az elmúlt húsz év legnagyobb sikereként könyvelhető el – jelentette ki a szövetség elnöke, Kelemen Hunor hétfői, kolozsvári sajtótájékoztatóján. A politikus nyomatékosította: az ő ismereteik szerint a voksok hétfő délelőtti, 99 százalékos feldolgozottsága mellett bizonyos, hogy az RMDSZ jelöltjeire legalább 566 ezer ember adta le szavazatát. Ez a szavazatszám országos viszonylatban 6,5 százalékos támogatottságot jelent, és két európai parlamenti képviselői mandátumot mindenféleképpen eredményez. Az önkormányzati választások kapcsán Kelemen Hunor elmondta: bizonyosan van 199, RMDSZ-színekben megválasztott polgármester, négy megyei tanácselnök, akárcsak eddig. „Ez a siker az erdélyi magyarok és az RMDSZ közös sikere. Olyan közösség vagyunk, amely erőt tud felmutatni, és amely fontosnak tartja, hogy szülőföldjén tervezzen jövőt magának” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ arra számít, hogy a voksok száz százalékos feldolgozottsága nyomán körülbelül 570 ezer szavazatot mondhat majd magáénak. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor a hétfői, kolozsvári sajtótájékoztatóján rámutatott: a szövetségnek a kampány előtti célkitűzése az volt, hogy legalább 500 ezer választópolgárt mozgósítson, de ennél sokat többet sikerült elérni, hiszen 99 százalékos feldolgozottság mellett a számok azt mutatják, hogy 566 ezer ember bizonyosan az RMDSZ-re szavazott.

 „Köszönet mindenkinek, aki az RMDSZ-t támogatta szavazatával, köszönjük a bizalmat, és bizonyosak lehetnek afelől, hogy rá fogunk szolgálni munkával”– húzta alá az RMDSZ elnöke. Hozzátette: a választási sikerhez nagymértékben hozzájárultak az ügyvezető elnökségen, a kampánystábokban, a területi szervezetekben dolgozó munkatársak, az önkéntesek, akiknek szintén köszönetet mond a szövetség.

Az RMDSZ a hétfői adatok szerint bizonyosan szerzett két európai törvényhozási mandátumot, és 199 polgármesteri tisztséget. Négy-öt független jelölt az RMDSZ támogatásával jutott polgármesteri mandátumhoz, így Marosvásárhelyen, Tusnádfürdőn, Makkfalván, Maroskeresztúron, Esztelneken – összegezte Kelemen Hunor. 

„A szavazatszámok mandátumokat jelentenek, lefordíthatók politikai tisztségekre. Ugyanakkor a számok mögött emberek állnak: ez az 566 ezer szavazat olyan erős közösségből jön, amely itthon, a szülőföldjén teremtene jövőt magának” – húzta alá a politikus. 

Mint fogalmazott, a választási eredmények alapján a magyar közösség megértette az európai parlamenti választások tétjét. „Az emberek világos üzenetet küldtek Brüsszelnek, Bukarestnek is, éspedig azt, hogy erős, önálló közösség vagyunk, lesz hangunk az országban és Brüsszelben is” – emelte ki Kelemen Hunor. 

Rámutatott: a szavazók értékelték az önkormányzatokban végzett munkát is, megerősítettek a jelöltek iránti bizalmat, illetve jelezték, hogy egyetértenek az általuk megfogalmazott iránnyal. „ A helyi közösségek érdeke első helyen lesz az önkormányzatokban, a magyar érdeket fogjuk képviselni Brüsszelben” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. 

A politikus összegzéséből kiderült: vannak települések, ahol az RMDSZ az önkormányzati mandátumok kétharmadát vagy háromnegyedét is megszerezte, továbbá olyan helyek is, ahol kizárólag az RMDSZ jutott be az önkormányzatokba, és tudatában van a mindezzel járó felelősségnek. „Ezt a szép eredményt, nagy bizalmat látva, nem marad más hátra, mint alázattal a közösség szolgálatában állni, és dolgozni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Néhány markáns adatot kiemelve a szövetségi elnök elmondta: Székelyudvarhelyen az RMDSZ soha ekkora választási győzelmet nem szerzett még, ugyanis Szakács Pál István jelölt nagy fölénnyel nyerte a polgármester-választást, de a helyi önkormányzatban is háromnegyedes többséget szerzett a szövetség.

Szatmárnémetiben fölénnyel nyert a polgármester-jelölt, és az RMDSZ bízik abban, hogy a helyi önkormányzatban is többséget alakíthat. Marosvásárhelyen az RMDSZ által támogatott Soós Zoltán független jelöltként nagyarányú győzelmet aratott a polgármester-választáson, Maros megyében is sikeresek voltak az RMDSZ jelöltjei, a megyei tanács elnöke újra Péter Ferenc lett. Bár Szászrégenben a magyarság kisebbségben van, a polgármesteri mandátumot sikerült megőrizni. Margittán négy év után az RMDSZ visszaszerezte a polgármesteri széket.

A szórványmegyékben és településeken elért eredményekre is büszke a szövetség – folytatta Kelemen Hunor. Mint kiemelte, az RMDSZ visszajutott a megyei tanácsba hét százalékkal Brassó megyében, illetve Beszterce városában, és Beszterce-Naszód megyében is bejutottak az RMDSZ képviselői a tanácsokba. Máramarosban négy év után az RMDSZ újra visszajutott a megyei önkormányzatba, és megyeszerte növelte a tanácsosai számát. Megtartotta továbbá pozícióit a szövetség Hosszúmezőn és Koltón, ahol eddig is vezette az önkormányzatot. Nagybányán, ha minden jól megy, meglesz a harmadik tanácsosi mandátum is, Máramarosszigeten pedig egyről kettőre növelte tanácsosai számát a szövetség.

Vajdahunyadon négy év után visszajutott a helyi önkormányzatba az RMDSZ két tanácsossal, illetve Déván is nőtt eggyel a helyi RMDSZ-képviselők száma. Szebenben, Meggyesen, Vízaknán és Balázstelkén is visszakerültek négy év után az RMDSZ jelöltjei a helyi tanácsba. A Kolozs megyei Aranyosgyéresen is sikerült visszajutni az önkormányzatba, megtartotta továbbá a szövetség Kisbács községet. Temesváron az RMDSZ koalícióban bejutott a városi tanácsba – összegezte Kelemen Hunor. 

Kiemelte: fontos és érdekes eredménye a szövetségnek Bákó megyében, hogy a többséget is megszerezte a gyímesbükki tanácsban. Továbbá az RMDSZ megnyerte az önkormányzati választást a legkeletibb településen is, ahol magyarok élnek, Gajcsánán. Itt lesz egyébként valószínűleg a legfiatalabb polgármestere a szövetségnek, Gál Alina személyében, aki még nem töltötte be a 29-ik évét. Pusztinán is van újra tanácsosa az RMDSZ-nek, továbbá Ferdinándújfaluban lehet, hogy két helyi képviselője is lesz, eddig egy sem volt. A Gajcsánához tartozó Magyarfaluban négy tanácsos segíti majd Gál Alina polgármester munkáját.

Az európai parlamenti választáson az RMDSZ jelöltjeire leadott szavazatszám mindenhol nőtt a 2019-es adatokhoz képest: Hargita megyében 103 ezerről 111 391-re, Maros megyében 75 ezerről 86 683-ra, Szatmárban 41 ezerről 59 ezerre, Kovásznában 51 ezerről 62 733-ra nőtt az RMDSZ-voksok száma. Hasonlóképpen alakult a megyei tanácsosi listák esetében is.

A 2024-es választási esztendő első évadja tehát mindenképpen sikeresnek mondható, és a hétfői, 6,5 százalékos országos támogatottsági arány már 6,4 alá nemigen fog menni – emelte még ki Kelemen Hunor. 

A sajtótájékoztatón jelen volt több RMDSZ-jelölt is, köztük Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki immár bizonyos, hogy újabb mandátumot tölthet be az európai törvényhozásban. Kérdésre válaszolva nyomatékosította: a magyarságnak, a magyar nemzetnek, mint ahogyan Romániának a helye az EU-ban van. Mint mondta, kampánykörútja alkalmával meggyőződött arról, hogy az emberek tudatában vannak az unió nyújtotta lehetőségeknek, megértik az előnyöket, ugyanakkor sokakat – üzletembereket is elriaszt – a nagyfokú bürokrácia, amelyet a közeljövőben mindenesetre egyszerűsíteni kell. Fontos célkitűzés marad továbbra is az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmében indított európai polgári kezdeményezés, az Minority Safe Pack melletti kiállás is, mondta Winkler Gyula.