Új óvodát és bölcsődét avattak Aranyosgyéresen

Új óvodát és bölcsődét avattak Aranyosgyéresen
Huszonöt kisgyerek befogadására képes óvodát és bölcsődét avattak csütörtökön az erdélyi Aranyosgyéresen. A Kolozs megyei város új tanintézménye az Erdélyi Református Egyházkerület által megvásárolt telekre épült a magyar kormány támogatásával, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Tíz óvodás és tizenöt bölcsődés gyerek számára van benne hely, jelenleg csak óvodások tanulnak benne – mondta el az MTI-nek Szabó Lóránt projektfelelős.

A csütörtöki avatóünnepségen Kolumbán Vilmos, az egyházkerület főjegyzője, püspökhelyettes hangsúlyozta: az aranyosgyéresiek összefogással alkottak maradandót. Emlékeztetett az egyház feladatára, hogy a hit gyakorlása mellett a mindennapokban is tükröznie kell az Istenhez való tartozást, és ezért évszázadok óta ellátja a civil öngondoskodás feladatát, nemcsak templomokat épít, hanem kórházakat, öregotthonokat, iskolákat és óvodákat is.

Felidézte a protestáns egyházak által létrehozott fontos iskolahálózatokat, amelyek célja, hogy emberséges és jó keresztény embereket neveljenek, akik fel vannak vértezve a hétköznapi élethez szükséges és hasznos tudással. A püspökhelyettes úgy fogalmazott, hogy az egyház a mostani bölcsőde- és óvodaavatással a jézusi parancsnak tesz eleget.

Emlékeztetett, hogy Erdélyben évszázados hagyománya van a nemzetek közötti békés együttélésnek. „Értékeinket át kell adnunk gyermekeinknek, hogy boldogan és tudatosan élhessenek a gazdag örökséggel, amelyet közösen alkottunk” – fogalmazott összegzésként.

Dorin Nicolae Lojigan polgármester emlékeztetett, hogy a városvezetés 2016-ban együttműködést kötött az aranyosgyéresi magyar közösséggel, szerinte az óvoda és bölcsőde is ennek bizonyítéka. Rámutatott: a városvezetés hangsúlyt fektet az egészségügy és az oktatás fejlesztésére, de a bölcsődék helyzetét nem sikerült megoldani.„Ezért is örvendetes a magyar közösség kezdeményezése, hiszen az aranyosgyéresi gyerekeket szolgálja”– jegyezte meg.

Mile Balázs, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja Nemes Nagy Ágnes versét idézte, miszerint „tanulni kell magyarul és világul". Az anyanyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, elmondva, hogy a magyar gyerekek szerte a világon ezen keresztül tanulják meg szemlélni a világot. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tanulás szellemiség, lélek és szeretet nélkül, önmagában nem elegendő, a történelmi egyházak pedig évszázadok óta biztosítják ezeket. A magyar kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében minden helyszínen létrejön egy kis magyar kulturális, nyelvi, lelki és szellemi központ, amely mutatja, hogy a helyi magyar közösség élni akar – összegzett.

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes az oktatás fontosságát hangsúlyozta, és a tanfelügyelőség nevében megköszönte a magyar kormánynak és a református egyháznak a támogatást, a város vezetésének a nyitottságot.

A 20 ezer lakosú Aranyosgyéresen a 2021-es állapotokat tükröző tavalyi népszámláláson 972-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

Borítókép: Az óvodások már birtokba vették az új épületet FOTÓ: KISS GÁBOR