Felavatták a gyermekpszichiátria új épületét

Országos szinten is kiemelkedő a létesítmény

gyermekpszichiátriai kórház
Külön részleget alakítottak ki a kábítószerfüggők számára a korszerű ingatlanban (Fotó: Rohonyi D. Iván)
Új, korszerű épületbe, a Monostori út 54/C szám alatti ingatlanba költözött a gyermekpszichiátriai kórház, ahol egykor bölcsőde működött. Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke a keddi avatón elmondta: a kórház nemcsak a megyében vagy a régióban, hanem országos szinten is kiemelkedik a felszereltség és korszerűség tekintetében. A létesítményben külön emelet várja azokat a kiskorúakat, akik kábítószer-fogyasztás miatt kerülnek kórházba. Vákár István, a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke kifejtette: a gyermekpszichiátrián kezelt páciensek számára a legkorszerűbb körülményeket biztosítják. Ugyanakkor az RMDSZ kiemelten fontosnak tartja a kórházak fejlesztését, az elmúlt nyolc évben a megyei fórum több mint 75 millió eurót fordított a Kolozs megyei egészségügyi intézmények korszerűsítésére. A gyermekpszichiátria építési munkálatai két évig tartottak. A főként uniós forrásból megvalósított befektetés értéke 38,8 millió lej volt.

Alin Tişe megyei elnök avatta fel a gyermekpszichiátriai kórház új épületét kedden a Monostori út 54/C szám alatti ingatlanban. Tişe elmondta: a befektetést főként uniós forrásból valósították meg. A projekt összértéke 38,8 millió lej, amelyet a 2014–2020 regionális operatív programból finanszírozott az önkormányzat. A pályázatot 2018–2019 tájékán adták le és bírálták el, a munkálatok két éven át tartottak. Alin Tişe kiemelte: a megyei tanácsosok politikai hovatartozástól függetlenül támogatták a projektet. 

– Új kórházat építettünk a legkorszerűbb körülményeket biztosítva a gyermekpszichiátrián kezelt páciensek számára, a kolozsvári gyermekgyó­gyászatot támogatva, amely országos szinten is az egyik legjobb. Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartja a kórházak fejlesztését, az elmúlt nyolc évben a megyei fórum több mint 75 millió eurót fordított a Kolozs megyei egészségügyi intézmények korszerűsítésére. Soha nem voltak ekkora horderejű befektetések az egészségügy területén. Június 9. után is azt várjuk el, hogy ennél is több forrás legyen lehívható, amelyeket közösségeink gyarapítására fordíthatunk. Legyen erőnk továbbra is az önkormányzatokban és Európában – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke. 

Az épület alagsorból, földszintből és három emeletből áll. A földszinten kapott helyet a recepció, a titkárság, valamint az egynapos betegellátási részleg 15 férőhellyel. Szintén a földszinten található a járóbeteg-rendelő. Az első emeleten találhatók a kórtermek összesen 30 ággyal, életkor szerinti ellátóegységekre osztva. Ezenkívül itt alakították ki az orvosi rendelőket, valamint a kreatív oktató tevékenységeket szolgáló munkaterápiás szobát. A második emeleten található az a tíz ágyas osztály, ahol a kábítószerfüggő gyermekeket fogják kezelni, rendelők, valamint a belső udvarszerű, fedetlen rész. A harmadik emeleten oktatásra alkalmas helyiségek találhatók – amfiteátrum, két laboratórium és gyakorlati tevékenységre alkalmas terem, könyvtár –, de itt kapott helyet osztályterem is a páciensek számára, valamint a gyógytornarendelő is. A felszerelések száma meghaladja az ezret, értékük pedig eléri a 2,9 millió lejt. 

Egyházi és világi hivatalosságok jelenlétében adták át az új épületet (Fotó: Rohonyi D. Iván)

Dorel Peciu-Florianu, a kivitelező ACI Cluj cég vezérigazgatója elmondta: az új épület hasznos területe több mint az ötszöröse az ezelőttiének: a felület 700 négyzetméterről 3730 négyzetméterre nőtt. A vezérigazgató hangsúlyozta: az építkezés alatt folyamatos volt a kapcsolat a kedvezményezett (a Kolozs Megyei Tanács) és a kivitelező cég (ACI Cluj) között, ez pedig megkönnyítette a munkamenetet. 

„Az épület új utat nyitott a román gyermekgyógyászatban. Kolozsvár eddig is az országos gyermekgyógyászat zászlóshajója volt az itteni orvosi szolgáltatásoknak köszönhetően. Most pedig megerősíti dobogós helyét” – nyilatkozta Cornel Aldea, a gyermekkórház igazgatója. 

Dr. Elena Predescu gyermekpszichiáter a kábítószerfüggő gyermekek kezelésének fontosságát emelte ki. Közölte: a kibővített gyermekpszichiátriai kórházra azért is szükség van, mivel világszerte – így Kolozsváron is – folyamatosan nő a pszichikai betegségekkel vagy magatartászavarokkal küzdő gyermekek száma.