Új ellenség a láthatáron

Új ellenség a láthatáron
Omikron az új ellenség. Más néven: B.1.1.529. Ezen elnevezések alatt tartják számon az Afrika déli részén felfedezett új vírusmutációt, amely világszerte aggodalomra ad okot. Még korai meghúzni a vészharangot, hiszen nem tudják a tudósok sem, hogy mekkora veszélyt jelent. Feltételezik, hogy gyorsabban terjed az indiai delta variánsnál, amely eddig annyi keserűséget okozott, és felfuttatta agresszíven a negyedik hullámot.

Vannak optimistább nyilatkozatok, tegnap például a variánst felfedező dél-afrikai orvos szerint az omikron nem okozott súlyos tüneteket a pácienseknél. A világot foglalkoztató nagy kérdés viszont az, hogy az új vírusvariánssal szemben mennyire nyújtanak védettséget a piacon levő oltások. Hiszen egyes vélekedések szerint előfordulhat, hogy csökkenti a vakcinák hatékonyságát. Az omikron megjelent Európában, Amerikában még nem ütötte fel a fejét, de a tudósok feltételezése szerint már oda is eljutott, csak még nem sikerült kimutatni senkinek a szervezetében. Szerintük azonban ez csak idő kérdése. Európai és más országok is korlátozták a beutazásokat Afrika déli országaiból, viszont tudjuk a korábbi variánsok alapján szerzett tapasztalatból, hogy országhatárnál aligha lehet megállítani egy vírust az emberek nagyfokú mozgása miatt.

A tőzsdék pirosra váltottak, érzékenyen lereagálták az új ellenség felbukkanását. A részvények meredeken zuhantak, hiszen a mutáció könnyen egyfajta fordulópontot idézhet elő a gazdaságban, rosszabb kilátásokra fordíthatja a várakozásokat. Ez az amitől sok állam és transznacionális döntéshozó retteg, hiszen ha véletlenül elölről kell kezdeni a vírus elleni védekezést az újraoltakozással, akkor az alapjaiban rengetheti meg az így is törékeny gazdaságot, ami további százmilliók elszegényedését okozhatja a világon.

A lényeg az, hogy még mindig sok a kérdőjel. Három hétnek kell eltelnie, amíg a vakcinagyártók választ ígértek arra a kérdésre, mennyire hatékonyak a már piacon levő oltások az omikronnal szemben. A lényeges kérdésekre tehát még nem tudjuk a biztos válaszokat, de tudatában kell lennünk annak, hogy a vírusmutációk bármikor olyan váratlan fordulatot okozhatnak, ami még nagyobb bajt hoz ránk rosszabb esetben, jobbik esetben pedig elhúzza a járványidőszakot. Egyesek már ez utóbbit is katasztrófának tekintik, hiszen azok akiknek a munkahelyét közvetlenül ellehetetlenítik a korlátozások, még egy-két évet nem bírnak ki munkanélküliként.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák - és ezt is jó meghallani a világ nagy zajában -, hogy továbbra is az oltás nyújt tartós megoldást, hiszen egyrészt gátolja a vírus mutációját és terjedését, másrészt megvéd a Covid-19 súlyos formáitól. Afrika lakossága csekély mértékben van beoltva, ezért nem csoda, hogy új vírusmutáns alakult ki ott. Lassan egy évvel az oltakozás elkezdése után látjuk, hogy a vakcina sem nyújt tökéletes védettséget, de még mindig ez a leghatékonyabb eszköz, amivel az emberiség védekezhet. Az oltások is még tökéletesíthetők annak érdekében, hogy még nagyobb védettséget nyújtsanak.

Biztosnak látszik, hogy rövidtávon aligha zárhatja le az emberiség ezt a lassan már két éve tartó borzalmas fejezetet, amit az új típusú koronavírus idézett elő. Szinte biztosra vehető, hogy hazánkban lesz ötödik hullám is, hiszen 40 százalék körüli átoltottsággal aligha lehet megakadályozni a vírus terjedésének újabb hullámszerű felfutását.

Ilyen körülmények között csak üdvözölni lehet, hogy véget vetettek a hazai pártok a belpolitikai válsághelyzetnek. Megalakult a nagykoalíció, amelynek lehetősége van komoly reformokat végrehajtani. Csaknem tíz év után ismét történelmi lehetőséget kaptak a legnagyobb pártok, hogy bizonyítsák, a közjó érdekében hajlandók végrehajtani azokat a szerkezeti átalakításokat, amelyek egy hatékonyabb államműködést eredményeznek. Rengeteg teendő van, az állami szféra hatékonysága sok kívánnivalót hagy maga után, így jó lenne azonnal nekilátni a legsürgősebb teendőknek. Hogy mennyire elkötelezett a nagykoalíció majd elválik, csak remélni tudjuk, hogy a 2009-es kudarcos kísérletnél – amikor kilenc hónapig szintén nagykoalíció volt hatalmon - sokkal jobban sikerülnek a dolgok. Előbb-utóbb megszorításokról is fog kelleni beszélniük a pártoknak a gazdaságban tapasztalható egyensúlyhiányok miatt. Most még kerülik ezt a szitokszót, de sokáig nem odázhatják el. Csak remélni tudjuk, hogy a járvány nem fog olyan hirtelen nemkívánt változást hozni, ami a megszorítások azonnali és durva alkalmazását teszik szükségessé.