Rafila: küszöbön az omikron közösségi terjedése

Rafila: küszöbön az omikron  közösségi terjedése
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában már zajlik a világjárvány ötödik hulláma. Megállapítása szerint jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de a becslések alapján egy-két héten belül már a vírus tartós közösségi terjedése várható.

„Korábban napi néhány száz új eset volt, most napi néhány ezer, és bár a helyzet az utóbbi négy-öt nap adatai szerint stabilizálódni látszik, korántsem jelenti azt, hogy a dolgok visszatértek a normalitásba. Az egyik leggyorsabb növekedési tendenciát regisztráljuk Európában, ugyanis a második vagy a harmadik helyen állunk, tehát még nincs okunk a lazításra, hanem éppen ellenkezőleg, rendkívül óvatosnak kell lennünk. Abban reménykedünk, hogy ezek az újonnan regisztrált esetek nem terhelik majd le az egészségügyi rendszert” – nyilatkozta Rafila az Antena 3-nak vasárnap este.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az omikron-vírustörzs által okozott fertőzésnek két tipikus tünete van a többi, általános Covid-tünet mellett, éspedig a kevésbé intenzív, inkább egyfajta kaparásnak érzékelt torokfájás és az éjszakai heves izzadás. Jelentkezhet továbbá aszténia, izomfájdalom, láz vagy emésztési zavarok.

„Egyelőre még vitatott kérdés, hogy a delta-variánshoz képest alacsonyabb-e az omikron patogenitása vagy sem, de alacsonyabb megbetegítési képesség is az egészségügyi rendszer összeomlását eredményezheti, ha nagyobb esetszámmal társul” – mondta Rafila.

Rámutatott azonban, hogy jelenleg több olyan dolgot meg lehet tenni a járvány megfékezésére, amire az eddigiek során nem nyílt lehetőség. A miniszter szerint ezen intézkedések egyike a teszteléshez való hozzáférés megkönnyítése. Ezen kívül, január végétől innovatív antivirális szerek állnak majd rendelkezésünkre, amelyeket azonban csak olyan fertőzötteknek fognak felírni, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata, magyarázta a miniszter.

Rafila említést tett továbbá arról is, hogy – bár ő határozottan oltáspárti – véleménye szerint a koronavírus elleni védőoltás nem lesz kötelező Romániában. Mint megjegyezte, ez nem is lenne helyénvaló, ehelyett inkább az állampolgárok megfelelő tájékoztatásán kell dolgozni.

„Mindemellett a koronavírus elleni védőoltás felvétele továbbra is nagyon fontos: főleg a súlyos megbetegedés elkerülése és a halálesetek megelőzése érdekében ajánlott” – szögezte le a szaktárcavezető.

Kiemelte: határozottan javasolja az oltás felvételét, főként a veszélyeztetett kategóriáknak, az idősebbeknek vagy azoknak, akik krónikus betegségekkel küzdenek.

„A kórházi tapasztalat azt mutatja, hogy 10-ből 9 fertőzött, aki intenzív osztályra kerül, vagy belehal a fertőzés szövődményeibe, oltatlan” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

A védőmaszkokat illetően Rafila elmondta: az egyszerű orvosi maszk körülbelül 80 százalékos szűrőképességgel rendelkezik, a másik, jelenleg ajánlott maszktípus, az FFP2 pedig 95 százalékossal. A textilből készült védőmaszkok nem képesek megfelelő védelmet biztosítani, mint ahogyan a helytelenül – az orrot szabadon hagyva – viselt orvosi maszk hatékonysága is a semmivel egyenlő – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a Covid-igazolvány bevezetésére vonatkozó törvénytervezet elfogadása, Rafila azt válaszolta: csak remélni lehet, hogy a jogszabályt a jövő héten elfogadják, de ha ez meg is történik, mire (kettőtől négy hétig terjedő időtartam alatt) az hatályba lép, vélhetőleg már csökkenni kezdenek az esetszámok is.

TANÜGYMINISZTER: A 12 ÉV FÖLÖTTI DIÁKOK 40 SZÁZALÉKA MEGKAPTA A KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁST                                                                                                      A 12 és 15 év közötti, illetve a 16 év fölötti diákok mintegy 40 százaléka be van oltva koronavírus ellen – jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. A tárcavezető a Digi24-nek nyilatkozva vasárnap este azt mondta: véleménye szerint ez fontos jelzést jelent a tanulók részéről, főként, mert a 12–15 éves korosztály beoltása sokkal később kezdődött el, mint a felnőtteké. Cîmpeanu elmondta továbbá, hogy a pedagógusok több mint 70 százaléka beoltatta magát, és „a tanügyben az országos adatnak több mint kétszerese az oltottsági arány.” A tárcavezető tudatta még, hogy vasárnap egymillió védőmaszkot osztottak szét az iskoláknak a tanulók számára, és később még feltöltik a készleteket. Cîmpeanu ugyanakkor elismerte, hogy a tavaly év végén megkezdett rendszeres tesztelés egyelőre elakadt, ugyanis a közbeszerzési eljárás szabályosságát megkérdőjelező óvások miatt az iskolákba nem jutott el a szükséges mennyiségű antigénteszt. A tárcavezető szerint nem merül fel az online oktatásra történő áttérés, ha nem emelkedik meg jelentősen a kórházi kezelésre szoruló súlyos esetek száma.

Covid-19: Kolozs megye bevörösödött

Vasárnapról hétfőre 4104 új koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában, több mint 30 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; közülük 239-en újrafertőződött betegek – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 848 641-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Mindeddig 1 758 184 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Hétfőn 2778 beteget kezeltek kórházban Covid-19-cel, 414-en szorultak intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezelt páciensek között 140 kiskorú van, és közülük tízet ápolnak az intenzív osztályon.

Ugyanakkor 24 óra alatt 16 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Kolozs megye vörös járványügyi zónába került, hétfőre ugyanis 3,44 ezrelékre emelkedett az utóbbi két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi mutató.

A koronavírus járvány újabban jelentett halálos áldozatai közül kilenc férfi, és hét nő, akiket Arad, Brăila, Dolj, Fehér, Gorj, Prahova, Szatmár, Szeben és Temes megyében kezeltek kórházban.

Az elhunytak közül egy személy az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, két áldozat 60 és 69 év közötti, hét elhunyt 70 és 79 év közötti volt, hat áldozat életkora meghaladta a 80 évet.

A 16 áldozat közül csak kettő volt beoltva koronavírus ellen, és mindannyian más betegségekben is szenvedtek. A két beoltott elhunyt 60 és 69 év, illetve 70 és 79 év közötti volt, és más betegségekben is szenvedtek.

A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában 59 027-re emelkedett.

Bukarestből (729), valamint Kolozs (440), Temes (327), Konstanca (318), Suceava (233) és Ilfov (196) megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet. A legkevesebb megbetegedést Giurgiu, Kovászna és Mehedinţi megyében regisztrálták.

A fővárosban 2,57 ezrelékes a fertőzöttségi ráta, ismét nőtt az előző naphoz képest. Kolozs megye vörös zónába került 3,44 ezrelékes mutatóval. Magas a fertőzöttségi ráta Ilfov, Brassó, Suceava és Temes megyében is.

Az ország 21 városában 3 fölé emelkedett hétfőn az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma. A városok közül a legmagasabb fertőzöttségi arányt a Suceava megyei Rădăuţi-on (5,49) és Salceán (5,17), Kolozsváron (5,02), valamint a Brassó megyei Predeálon (5,01) jegyezték.

Kolozs megye közigazgatási egységei közül az incidencia Csürülyén a legmagasabb, 14,05 ezrelék. Magas a fertőzöttségi mutató Járavizén (7,56 ezrelék), valamint Kissebesen is (7,28 ezrelék).

A Kolozs megyei Covid-kórházakban hétfőn 256 beteget kezeltek, 31-en feküdtek intenzív osztályokon.

Az oltási kampány kezdetétől 7 987 790 személyt immunizáltak, közülük 7 880 457-et teljes körűen beoltottak, 2 133 381-en pedig a harmadik dózist is megkapták – derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vasárnap ismertetett adataiból.