Üdvözlik az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitását Ukrajnával és Moldovával

Üdvözölte az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Luminiţa Odobescu román külügyminiszter, hogy az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal.

Az EU és Ukrajna, illetve az EU és a Moldovai Köztársaság közötti első kormányközi konferenciákon részt vevő tárcavezető két bejegyzést tett közzé a témáról az X platformon.

A miniszter azt írta, a tárgyalások megkezdése mindkét ország esetében "jól megérdemelt siker, jutalom lenyűgöző erőfeszítéseikért". 

"Románia támogatja Ukrajnát és a Moldovai Köztársaságot az uniós csatlakozási tárgyalások előrehaladására irányuló törekvéseikben" - tette hozzá Odobescu.

Charles Michel: a nagyszabású reformtörekvések eredménye

Az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitása Ukrajnával és Moldovával e két ország nagyszabású reformtörekvéseinek eredménye - hangsúlyozta az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke sajtóközleményében.

Charles Michel szerint a tavaly decemberi uniós csúcsnak az Ukrajnával és a Moldovával folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntése óta e két ország valódi átalakuláson ment keresztül a teljes jogú uniós tagság felé. "Büszke pillanat ez mindkét nemzet számára, EU számára pedig stratégiai lépés. Amikor a nép akaratát az előrelátó vezetés megvalósítja és a demokráciát gyakorlatba ülteti, akkor válik láthatóvá a fejlődés gyümölcse" - fogalmazott.

Az EU kedden kormányközi konferenciát tart Luxemburgban mindkét ország vezetésével a csatlakozási tárgyalások megnyitása előtt. Michel szerint "ez kulcsfontosságú mérföldkő lesz, ami azt is bizonyítja, hogy mindkét nemzet hatalmas előrelépést tett az európai integráció felé vezető úton, annak ellenére, hogy hatalmas kihívásokkal kellett és kell szembenézniük."

Az uniós testület elnöke úgy véli, Ukrajna "csodálatra méltó erőfeszítéseket tett, és az ukránok rendkívüli bátorságról és szolidaritásról tettek tanúbizonyságot országuk szuverenitása és európai jövője védelmében." "Moldova is jelentős kihívásokkal nézett szembe, többek között gazdasági nyomással és politikai megfélemlítéssel, mégis rendíthetetlenül törekedett az EU-val való egyre szorosabb kapcsolatra" - tette hozzá.