Minden európai kisebbségre veszélyt jelent, ha Ukrajna a kisebbségi helyzet rendezése nélkül lesz EU-s tag

A más államokban élő kisebbségekre is hatással lehet az, ha Ukrajnát a kisebbségek helyzetének rendezése nélkül veszik be az Európai Unióba – hívta fel a figyelmet Brenzovics László, a FUEN keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport vezetője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A FUEN magyar tagszervezeteinek képviselői pénteken délután, a Risum-Lindholm településen működő német-dán-fríz háromnyelvű iskolában találkoztak a kisebbségi ernyőszervezet németországi kongresszusa keretében – tájékoztat az európai kisebbségeket tömörítő szervezet közleményében.

Az RMDSZ képviseletében Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke és Szilágyi Dóra ügyvezető alelnök, a MIÉRT elnöke számolt be a júniusi választásokon elért kiemelkedő eredményről és az év végén sorra kerülő államelnöki és parlamenti választások előkészületeiről. Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) elnöke az RMDSZ-szel való összefogásról beszélt. 

A találkozó fő témája Szerbia és Ukrajna európai uniós csatlakozásának magyar vonatkozásai voltak. A munkacsoport vezetője, Brenzovics László elmondta: Ukrajnában egyelőre nem látnak valós szándékot a kisebbségi kérdés megnyugtató rendezésére, és úgy tűnik, az ország mihamarabbi csatlakozását célul kitűző uniós vezetők nem szentelnek ennek kellő figyelmet.

„Fontosnak tartjuk, hogy a csatlakozási tárgyalások során alkalmazzák a koppenhágai kritériumrendszer részét képező kisebbségi jogokat. Ellenkező esetben az a többi tagállam, de a csatlakozás előtt álló országok számára is azt sugallja, hogy ezeket nem kötelező figyelembe venni” – mondta. .

Vincze Loránt FUEN-elnök jogosnak nevezte a meglátást, és támogatta egy, a csatlakozási folyamatban érintett államok kisebbségi helyzetét kielemző brüsszeli FUEN konferencia megszervezésének ötletét.

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere arról számolt be, hogy a szlovákiai Magyar Szövetség (MSZ) tisztújításra készül, és kifejtette: az utóbbi időszak pozitív fejleménye, hogy a kormány kisebbségi biztosi helyét sikerült megszerezni: a tisztséget az ülésen szintén részt vevő Horony Ákos tölti be. 

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, Vicsek Annamária európai parlamenti képviselő és Kovács Elvira, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének tagja elmondta: a kiszámíthatatlan szerbiai politikai helyzet közepette sikerült megőrizniük súlyukat az önkormányzati, tartományi és parlamenti választásokon. 

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) alelnöke, Andócsi János szerint szervezetük jelenleg a békés építkezés állapotában van, és egyetlen parlamenti képviselőjük révén a mérleg nyelvévé válhatnak a horvát törvényhozásban a szélsőjobboldali koalíciós párt szétesését követően. 

Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke elmondta: sajnálatos módon a szlovén kormány a magyar közösség számára fontos projekt megszüntetéséről döntött, ami nehéz helyzetbe hozza az egész közösséget.