Többszintű együttműködés Olaszországgal. Sergio Mattarella olasz államfőt fogadta Klaus Iohannis

Az államfők szerint a két ország szilárd alapokkal rendelkezik (Fotó: www.presidency.ro)
Az olasz elnökkel folytatott szerdai tárgyalásai után Klaus Iohannis kijelentette, hogy üdvözli Olaszország hozzájárulását a Romániával szomszédos területek biztonságához – közölte az Agerpres hírügynökség. A Sergio Mattarellával közös sajtótájékoztatón a román államfő elmondta, a két ország „szilárd alapokkal” rendelkezik a kétoldalú kapcsolatok és a többszintű együttműködés bővítéséhez, beleértve az európai és az euroatlanti kereteket is. Mattarella a román államfő meghívására hivatalos látogatáson tartózkodott Bukarestben. Az olasz elnök szerdán tárgyalt Nicolae Ciucă szenátusi elnökkel és Marcel Ciolacu kormányfővel is

Beszámolója szerint a találkozón méltatta a Romániában befektető olasz vállalkozók erős közösségét, és üdvözölte az Olaszországban élő romániaiak növekvő vállalkozó kedvét. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi adatok szerint a kétoldalú kereskedelem forgalma már elérte a 20 milliárd eurót.

Iohannis elmondta, a találkozón az olasz elnökkel a közös európai család megerősítésével kapcsolatos kérdéseket is megvitatták, hangsúlyozva, hogy „továbbra is fontos az Európai Unió stratégiai menetrendjének alapos megtervezése az elkövetkező időszakra”.

A román államfő tájékoztatása szerint a tárgyalásokon kitértek az európai parlamenti választások eredményeire is. Elmondta Sergio Mattarellának, hogy tekintettel a választások tétjére, a részvétel lehetett volna nagyobb is. „Az Európai Unió a kontinens legjelentősebb, békét és jólétet teremtő politikai projektje, ez a mi sorsunk és jövőnk” – jelentette ki.

Beszámolója szerint a találkozón hangsúlyozta: nagyra értékeli Olaszország részvételét a NATO romániai légirendőrségében. Emellett üdvözölte Olaszország értékes hozzájárulását a Romániával szomszédos területek biztonságához a Nyugat-Balkántól a Fekete-tengerig.

A tárgyalásokon szóba került Oroszország Ukrajna elleni háborúja is. A román államfő szerint az olasz elnökkel abban állapodtak meg, hogy a két ország továbbra is együtt fog működni a NATO védelmi és háborúmegelőző szerepének növeléséért. Ez szerinte a katonai szövetség keleti és déli elrettentő, illetve védelmi pozíciójának megerősítésével érhető el.

Klaus Iohannis kijelentette, hogy csütörtökön előbb a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal (CSAT), majd a közvéleménnyel is ismertetni fogja a NATO-főtitkári tisztség megpályázásával kapcsolatos álláspontját. Az államfőt arról kérdezték a Sergio Mattarella olasz elnökkel közös sajtótájékoztatóján: továbbra is szándékában áll-e megszerezni a NATO főtitkári tisztségét olyan körülmények között, hogy Románián kívül az összes tagállam Mark Ruttét támogatja erre a posztra.

„A NATO-ról holnap fogok többet beszélni. Előbb a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal ismertetem az álláspontomat, utána a közvéleménnyel. Biztosíthatom önöket