Tízből nyolc lábamputáció megelőzhető lenne

A podiátria fontosságára hívták fel a figyelmet

Tízből nyolc lábamputáció megelőzhető lenne
A láb egészségének fontosságára és a lábgyógyászat szükségességére hívták fel a figyelmet tegnap Kolozsváron a podiátria szakértői és a kapcsolódó szakterületek képviselői a podiátria világnapja apropóján. A hazánkban kevéssé ismert szakirány népszerűsítésére 2015-ben alakult meg a Podiátria Egyesület, amely nemcsak nővéreknek szóló továbbképzéseket szervezett működése két évében, de létrehozott egy 11 fős szakértőcsoportot is, amely gondoskodik a szakemberképzés állandóságáról. – Az egyesület szakképzési tevékenységei mellett elsősorban a diabéteszes láb gyógyítására összpontosít. Nemsokára pedig a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséggel és a Fiatal Orvosok Szövetségével közösen iskolai szűréseket is szervezünk – beszélt a szervezet tevékenységéről Norina Gâvan az egyesület elnöke.

A podiáter feladata változó, hozzátartozik a napi lábápolási rutin betegségmegelőzésként, akárcsak a diabéteszes neuropátia vagy diabéteszes láb gyógykezelése. A kockázati tényezők felmérésétől a lábbelire vonatkozó ajánlásokig, a diabéteszes neuropátiás és artériás szűrővizsgálattól a diabéteszes láb kialakulásának megelőzését célzó kezelés ajánlásáig egészen a fekélyes sebtisztítási és fertőzéskezelési műveletekig minden beletartozik.

Lábegészség szempontjából a cukorbetegek a legveszélyeztetettebbek a diabétesz gyakori alsó végtagi szövődményei miatt – ilyen a diabéteszes láb, amelynek elhanyagolása akár végtagvesztéshez is vezethet. A szövődmények kialakulása és az amputáció a cukorszint megfelelő ellenőrzésével elkerülhető. Ugyanakkor elengedhetetlen a diabéteszes rutinellenőrzés során elvégzett lábvizsgálat, szűrővizsgálatok és egy podiáter szaktanácsadása a kezelést végző multidiszciplináris szakorvoscsapat tagjaként. 

– A cukorbetegség okozta amputációk számának csökkentése az egyik legfőbb célunk, figyelembe véve, hogy naponta 62 végtageltávolítást végeznek Romániában. Egy multidiszciplináris kezelő-csapat 85 százalékkal csökkenthetné a végtagamputációk számát a vonatkozó adatok szerint – fogalmazott az egyesület elnöke.

A lábamputációk számának csökkentése Ioan Andrei Vereşiu főorvos, a kolozsvári diabetológia központ vezetője szerint sem elérhetetlen cél. Úgy vélte, megfelelő lábápolási körülmények mellett tízből nyolc végtagcsonkítás elkerülhető. Hozzátette: bár Romániában még nem tudatosodott az emberekben a lábgyógyászati ellátás szükségessége, még nem késtünk le semmiről, hiszen eddig csak az EU tíz államában gyakorolják a podiátriát külön szakirányként az egészségügyi ellátásban.

Világszerte évente egymillió cukorbeteg lábát amputálják, 80 százalékukét fekély vagy valamilyen fertőzés miatt. A férfiak esetében nagyobb az amputáció veszélye, a fekélyek jelenléte pedig növeli az elhalálozás esélyét.

Egy másik kategória, amely számára elengedhetetlen lenne a lábgyógyászati ellátás a hivatásos sportolóké. Mihaela Maxim kosárlabdázó és Vasile Boboş atlétaedző is megerősítette a tegnapi sajtótájékoztatón a lábgyó­gyászat hasznosságát. Hangsúlyozták: a megfelelő ismeretek és követelmények tudatában elkerülhetőek lennének a sportbalesetek. Az edző szerint nagyon sokat számítana a sportolók esetében, ha például egy lábgyógyász kiszűrné a láb biomechanikájának felborulását.