Tíz új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését támogatja a minisztérium

Tíz új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését támogatja a minisztérium
A fejlesztési minisztérium 10 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését finanszírozza – jelentette be Cseke Attila miniszter. A korábban jóváhagyott 43 bölcsőde mellett így összesen 53 új bölcsőde épülhet országszerte az RMDSZ által 2021-ben kezdeményezett bölcsődeépítési program keretében.

Cseke Attila elmondta: Minden megyeszékhelynek és megyei jogú városnak jóváhagyta a minisztérium egy vagy két bölcsőde megépítését, ott, ahol a lakosság száma meghaladja a 100.000-et. 53 olyan bölcsődeépítési kérést iktattak eddig a minisztériumban, amelyhez az egyszerű iratcsomó teljes, ezért jóváhagytam a finanszírozást ezekre a beruházásokra. Minden megyei jogú város önkormányzatát továbbra is arra bátorítom, kérvényezze az új bölcsőde megépítését, hiszen a fiatal családoknak nagy szükségük van erre mindenhol az országban, a minisztérium pedig minden költséget fedez”. A jóváhagyott beruházások következtében közbeszerzési folyamatot indíthatnak, majd kezdődhet az építkezés – tette hozzá a miniszter.

A jóváhagyás értelmében kisebb, tehát 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül Aranyosgyéresen, Galacon, Nagyváradon, Orăștieben és Vasluiban, illetve nagyobb, 100-110 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül Déván, Galacon és Romanban. Közepes méretű bölcsőde épül Bârlad és Călărași municípiumokban. Az RMDSZ támogatja a fiatal családokat, segíteni fogjuk az anyákat abban, hogy a gyermeknevelési szabadság lejártával visszatérjenek dolgozni, miközben a kisgyermekek megfelelő környezetben, biztonságban játszanak és fejlődnek. Az RMDSZ javaslatára az állam átveszi a bölcsődék megépítése utáni, működési költségeket is az önkormányzatoktól– idézi Cseke Attilát az rmdsz.ro.