Korszerű bölcsődéket tervez a kormány

Korszerű bölcsődéket tervez a kormány
Frissítette az 1997-ben elfogadott bölcsődeépítési jogszabályt a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium. Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter elmondta: az elavult rendelkezések törlésére azért volt szükség, mert a 24 éve elfogadott szabályozás már nem felel meg napjaink valóságának. A minisztérium idén elkezdi új bölcsődék építését, amelyekre 230 millió euró áll rendelkezésre az országos helyreállítási és ellenállóképesség-növelési (PNRR) tervből.

Az RMDSZ hírlevele által idézett tárcavezető elmondta: Az új szabályozás rövidebb, betartható rendelkezéseket tartalmaz, és tűzbiztos bölcsődék megépítésére kötelez. A minisztérium idén elkezdi az új bölcsődék építését, így korszerű szabályozás mellett, korszerű bölcsődéket építhetünk” – fejtette ki Cseke Attila.

A hatályos, 79 oldalnyi rendelkezésből 51 oldat törölt a módosítás, és lehetővé teszi a bölcsődék létrehozását – az előírások betartása mellett – az olyan irodaépületekben is, ahol az alkalmazottak és a gyermekek létszáma indokolja.

Az RMDSZ törvénykezési és kormányzati eszközökkel is a fiatal családokat, a gyermekvállalást támogatja. Az új szabályozás révén egyszerűbbé tesszük a fiatal anyáknak a munkaerőpiacra való visszatérését – hangsúlyozta Cseke Attila.

A területrendezési, építkezési, szerkezeti és biztonsági előírások mellett az energiahatékonyságot helyezik előtérbe, a hő- és áramellátást megújuló erőforrások használatával kell biztosítani. Az új rendelkezések szerint 5-10 négyzetméter szabadtéri játszóterület jut minden gyermekre, a bölcsődében működtetett orvosi rendelőnek legalább 16 négyzetméternek kell lennie, illetve belterületen legalább 8 köbméternyi levegő kell jusson szobánként minden gyermekre. Az új rendelkezések a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük után lépnek hatályba.

Cseke Attila azt is bejelentette: a PNRR alapjából 4,55 milliárd euró áll a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium rendelkezésére. Az összegből 2,2 milliárd eurót a tömbházlakások és közintézmények energiatakarékossá, illetve földrengésbiztossá tételére, 2,12 milliárdot a települések zöldebb infrastruktúrájára, illetve 230 milliót új bölcsődék építésére költhetnek.

A szaktárcavezető elmondta: a felújításokat célzó alapból várhatóan 1333 tömbházat és 2000 közintézményt tehetnek energiatakarékossá, valamint földrengésbiztossá országszerte 2026 augusztusáig.

Cseke Attila hangsúlyozta azt is, hogy az RMDSZ javaslatára az uniós alap jelentős támogatást nyújt a helyi közösségeknek is. A finanszírozás minden település számára elérhető, előre leosztott alapokkal, verseny és pályázati kiírás nélkül, bürokráciamentesen. Az alapokból fiataloknak szánt és szolgálati lakásokat építhetnek, elektromos és környezetbarát, a tömegközlekedésben használt autóparkot vásárolhatnak az önkormányzatok, elektromos töltőállomásokat és biciklisávokat alakíthatnak ki. A kisebb településeken felújíthatják a közintézményeknek otthont adó épületeket is – mondta el a miniszter.

A 2,12 milliárd euróból 470 millió jut a fővárosnak és a megyeszékhelyeknek, 215 millió a többi municípiumnak, 545 millió a városoknak és 730 millió euró a községeknek.

A PNRR alapjaiból egyénként bicikliutat is építenek két olyan útvonalon, amely az európai kerékpárutakhoz csatlakozva szeli át Romániát, illetve két országos turisztikai bicikliútvonalat, amely Erdély több települését is érinti majd.

Összesen 140 új, energiatakarékos és tűzbiztos bölcsőde megépítésére áll 230 millió euró rendelkezésre, ezt az összeget kormányzati alapokból is kiegészítheti a szaktárca – összegezte Cseke Attila.