A 386 meglévő mellé 138 új bölcsődét építtet Cseke Attila, Kolozsváron is kettőt

A 386 meglévő mellé 138 új bölcsődét építtet Cseke Attila, Kolozsváron is kettőt
138 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését hagyta jóvá, miniszteri rendeletben a fejlesztési tárcavezető. Cseke Attila elmondta: minden megye minden municípiumában épülhet bölcsőde az új rendelkezés értelmében. A csütörtökön jóváhagyott bölcsődeépítési kérelmeket továbbiak fogják követni, így a kisebb városokban és vidéken is épülhet új bölcsőde.

Romániában ma 386 állami bölcsőde működik. Első körben a miniszteri rendelet egy bölcsőde megépítését hagyja jóvá minden municípiumban, kettőét ott, ahol a lakosok száma meghaladja a 100.000-et. 47 teljes indoklással ellátott bölcsődeépítési kérést hagyott jóvá a minisztérium, többek közt Nagyenyeden és Medgyesen 1-1 kicsi, Nagyszebenben egy kicsi és egy nagy bölcsőde építését. A fennmaradó 91 bölcsődeépítési projekt esetében, a csütörtöki jóváhagyást követően kéréskiegészítést vár a minisztérium az érintett önkormányzatok részéről – írja az rmdsz.ro. Kolozs megyében 6 bölcsőde épülhet, amennyiben a hatálybalépést követő 60 nap alatt az önkormányzatok beküldik a szükséges, megfelelő telket és a gyermeklétszámot igazoló iratokat: Kolozsváron 2, Aranyosgyéresen, Désen, Szamosújváron és Tordán 1-1. Hasonló feltétellel épülhet bölcsőde többek közt Besztercén és Zilahon.

A rendelet 102 municípium és a főváros 6 kerülete számára hagyja jóvá a bölcsőde megépítését, amennyiben a hatálybalépést követő 60 nap alatt, a fennmaradó 91 építkezésre is beküldik az önkormányzatok a szükséges iratokat. „A minisztérium célja az, hogy a nagyvárosokban egyszerre kezdődjön el a bölcsőderendszer bővítése, ezért a szaktárca minden önkormányzatnak jóváhagyta egy vagy két bölcsőde megépítését, a municpípium méretének függvényében, amennyiben az önkormányzatok élnek a lehetőséggel” – összegezte Cseke Attila.

A jóváhagyott lista nyilvános, és a minisztérium honlapján megtekinthető, ide kattintva. A szükséges finanszírozást a szaktárca saját forrásból biztosítja, de a Helyreállítási Alapban is 110 energiatakarékos bölcsőde megépítésére különítettek el forrásokat. A miniszter hangsúlyozta: a kérelmeket a továbbiakban is iktatni lehet, ezért minden önkormányzatot arra biztat, tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy minél több új bölcsőde épüljön országszerte.

A miniszteri rendelet értelmében, várhatóan jövő év elején megköthetik az első építkezési szerződéseket, azt követően pedig elkezdődhet az első bölcsődék megépítése.