Tiltakoznak a háziorvosok: nincsenek kedvezményes receptek és beutalók

Tiltakoznak a háziorvosok: nincsenek kedvezményes receptek és beutalók
Mától tiltakoznak a háziorvosok – elégedetlenségük oka az egészségügyi rendszerre jellemző bürokrácia. A tiltakozás keretében nem biztosítanak az egészségbiztosító pénztár által finanszírozott szolgáltatásokat, így a páciensek nem kapnak beutalókat és kedvezményes recepteket.

A betegeknek fizetniük kell tehát a vizsgálatért, és valamennyi gyógyszert teljes áron kell megvásárolniuk.

A Háziorvosok Országos Társasága (SNMF) és a Háziorvosok Országos Szövetsége (FNPMF) közölte, mától a háziorvosi rendelőkben nem biztosítanak az egészségbiztosító pénztár által finanszírozott szolgáltatásokat, miután nem írták alá az alapvető egészségügyi ellátás biztosításáról szóló szerződéseket a megyei egészségbiztosító pénztárakkal.

„Sajnos nincs okunk lemondani erről a döntésről. Csak néhány ígéretet kaptunk a problémáink megoldására. Nem akartuk, hogy ide jussunk, de mi továbbra is fizetünk bérleti díjat, fizetjük az ápolókat, adókat fizetünk úgy, hogy közben nem kapunk egyetlen lejt sem. Megvizsgáljuk az embereket, vagyis ellátjuk a beteget. Ám lesznek olyan orvosok is, akik pénzt fognak elvenni a vizsgálatért, mivel nem tudják tartani a lépést kiadásaikkal. Sajnos nem tudunk kiadni beutalókat és kedvezményes árú gyógyszereket biztosító recepteket, mivel ez a biztosító kötelessége, nem a miénk. Egyszerű vényeket fogunk írni, ami alapján a pácienseknek meg kell vásárolniuk a gyógyszereket” – nyilatkozta Rodica Tănăsescu, az SNMF elnöke.

A háziorvosok november 15-én Bukarestben, a kormánypalota előtt szerveztek tiltakozó megmozdulást az egészségügyi rendszerre jellemző bürokrácia miatt, felróva, hogy számtalan bürokratikus teher nehezül rájuk, olyan helyzetbe kerültek, amikor hanyagolni kényszerülnek az orvosi ellátást. Akkor képviselőik találkoztak Mihai Tudose kormányfővel és Florian Bodog egészségügyi miniszterrel, akik ígéretet tettek, hogy rendezik az egészségügyi rendszerben felmerülő gondokat.

„A miniszterelnök akkor azt mondta nekünk, hogy támogat, ám ezt követően semmi nem történt, ami a bürokrácia felszámolására irányulna. Azt kértük, hogy ne legyenek zöld, fehér vagy sárga receptek, csak sima fehér elektronikus vények, és vannak erre megoldások. Azt kértük, hogy ne legyenek többé nyomtatott típusnyomtatványok a beutalókra, hanem azok is legyenek elektronikus formában előállítottak. És további olyan követeléseket fogalmaztunk meg, amelyeket orvosolni lehet. Sajnos csak az ígéretekkel maradtunk” – fogalmazott a háziorvosok képviselője.