Bodog: nem etikus és nem normális felhasználni a pácienseket

Bodog: nem etikus és nem normális felhasználni a pácienseket
Florian Bodog egészségügyi miniszter ma úgy nyilatkozott, nem tartja sem etikusnak, sem normálisnak, hogy az egészségügyi rendszerre jellemző bürokrácia miatt tiltakozó orvosok felhasználják a pácienseket az egyeztetésekben.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy van, mit jobbá tenni a finanszírozásban.

„A bukaresti háziorvosok 90 százaléka aláírta a keretszerződés kiegészítő dokumentumát az elkövetkező három hónapra. A múlt héten találkoztunk – én is ott voltam a kormányülés első felén. Azonosítottuk a megoldásjavaslatokat a bürokrácia miatt felmerült problémákra. De ahogyan történni szokott, ahogy mi elkezdünk a bürokrácia felszámolásáról és a páciensek hozzáféréséről tárgyalni, rögtön a pénznél kötünk ki. Annak ellenére, hogy megnöveltük az alapvető egészségügyi ellátás költségvetését, ők továbbra is elégedetlenek. Meggyőződésem, hogy van, mit jobbá tenni a finanszírozásban, de nem tartom sem etikusnak, sem normálisnak, hogy felhasználjuk a pácienseket az egyeztetésekben” – szögezte le Bodog.

Szerdától tiltakoznak a háziorvosok – elégedetlenségük oka az egészségügyi rendszerre jellemző bürokrácia. A tiltakozás keretében nem biztosítanak az egészségbiztosító pénztár által finanszírozott szolgáltatásokat, így a páciensek nem kapnak beutalókat és kedvezményes recepteket. A betegeknek fizetniük kell tehát a vizsgálatért, és valamennyi gyógyszert teljes áron kell megvásárolniuk.