Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz korhatár-besorolásért, fizet a Realitatea és a Romania Tv is

Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz korhatár-besorolásért, fizet a Realitatea és a Romania Tv is
Bár a besorolás viszonylag szubjektív, hiszen az egyes csatornák döntésén múlik, nem árt óvatosnak lenni, amikor tévéfilmet nézünk a gyerekekkel: a korhatáros karika nem mindig helyes. Rossz korhatárbesorolás miatt többezer lejes bírságot rótt ki a Mozi+ szolgáltatójára a romániai Országos Audiovizuális Tanács a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kezdeményezésére. És távolról sem ez a legtekintélyesebb bírság...

A romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) az NMHH médiatanácsának jelzése után megállapította, hogy a Magyarországra sugárzó Mozi+ szolgáltatója megsértette a román jogszabályokat azzal, hogy a Logan - Farkas című filmet idén májusban 19 órától, a 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással tette közzé, a 15-ös korhatár-besorolás helyett.

A hazai jogszabályok szerint 15-ös korhatár-besorolással, este 23 óra és reggel 6 óra között sugározhatók az erőszakos jeleneteket tartalmazó műsorok. A magyar jogszabályok alapján a filmet a 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással, kizárólag este 21 és reggel 5 óra között adhatta volna le a csatorna. A CNA által kifogásolt képek explicíten megjelenítettek levágott végtagokat, széttépett vagy leszúrt, lelőtt embereket, a filmbeli cselekmények jelentős részének elkövetői ráadásul kiskorúak. A rossz besorolás miatt a tanács 7500 lej bírságot rótt ki a csatorna szolgáltatójára.

A Mozi+ csatornát nem első alkalommal marasztalja el az audiovizuális tanács, legutóbb júliusban szintén rossz korhatár-besorolás miatt figyelmeztette az adót a hatályos jogszabályokra. Akkor a Tökéletes katona című akciófilmhez csak szülői felügyeletet javasolt a csatorna, és március 8-án közel 15 órától vetítette a CNA szerint egyébként 15-ös karikásnak ítélt, közel háromórás tartalmat. A júliusi eljárást szintén a magyar társhatóság jelzése alapján folytatta a CNA.

De nem ez a médiatanács által az utóbbi hetekben kirótt legnagyobb bírság: ellenőrizetlen információkat közölt és az érintett fél megkérdezése nélkül hangoztatott vádakat hírműsoraiban a Romania Tv, ezért 10 ezer lejjel bírságolták. A Realitatea Tv-t a Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című beszélgetőműsorban tettenért részrehajlásért, az objektív és pártatlan tájékoztatás biztosításának elmulasztásáért, emberi méltósághoz és imidzshez való jog megsértéséért marasztalták el és 10 ezer lejes pénzbírságot róttak ki az indoklás szerint többek között amiatt is, hogy a műsorban nem biztosították a tények és vélemények határozott, jól azonosítható elkülönülését.

A Romania Tv-t egy másik ügyben 7500 lejjel bírságolta a CNA a Shelly nevű vlogger kapcsán augusztus folyamán ismételten közölt tartalmak miatt, amelyek sértették a nézők korrekt, részrehajlástól mentes, jóhiszemű tájékoztatáshoz való jogát, a tanács több ízben tettenérte, hogy a műsorokban tárgyalt témák és videofelvételek között nem volt valós kapcsolat. A szeptemberben kiosztott további bírságok címzettjei között ott találjuk a Romania Tv-t 5 ezer lejjel, a Kanal D-t és az Etno Tv-t szintén ötezerrel.

Kérdéses, mennyire hatékonyak a pénzbüntetések, ha azt nézzük, hogy csak szeptemberben három bírságot is róttak ki például a Romania Tv-re. A megoldás végső soron rajtunk is múlik: a vita- és hírműsorokban elhangzottak helyes megítélése józan gondolkodással, megfelelő tájékozottsággal lehetséges. Ehhez képest a filmek korhatár-besorolásával viszonylag egyszerű a dolgunk, hiszen szülőként több megbízható honlapon ellenőrizhetjük a helyes besorolást azt eldöntendő, hogy képernyő elé engedjük-e vagy sem a gyerekeket.